Przepisy Extra

Szczawiowa z ryżem i koperkiem

Składniki:

Zupa:
ok. 2 litry wody
2 średnie cebule
2 liście laurowe
2 duże gałązki lubczyku
20 dag żeberek wieprzowych
ok. 20 dag szczawiu
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki krupczatki
6 łyżek wody
100 ml śmietany 18%
sól
pieprz
Dodatkowo:
2 woreczki ryżu (2 x 10 dag)
pęczek koperku

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę. Dodać obrane z łusek cebule, liście laurowe, opłukane gałązki lubczyku oraz żeberka wieprzowe. Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Szczaw przebrać, odciąć ogonki, dokładnie opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać ugotowane cebule i razem zmiksować blenderem.

Wywar przecedzić i przelać do czystego garnka. Przełożyć do niego zmiksowany szczaw, razem wymieszać i podgrzewać. Mąkę krupczatkę dokładnie rozmieszać z wodą, dodać śmietanę i razem wymieszać. Dodać do tego kilka łyżek gorącej zupy i razem ponownie wymieszać. Następnie wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ryż ugotować i odcedzić. Rozłożyć łyżką do bulionówek i zalać gorącą zupą. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie posypać nim zupę.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Kapuśniak
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.