Szpinak z Fetą w cieście francuskim

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3 stars based on 2 reviews Przystawki

Szpinak w cieście francuskim to fajny pomysł na smaczną i sycącą przekąskę :)

Do szpinaku dodałam ser Feta, czosnek i przyprawy - te dodatki nadały mu charakteru i całość smakuje świetnie. Do tego jeszcze żółty serek, który fajnie połączył zielony farsz z chrupiącym ciastem francuskim.

Szpinak z Fetą w cieście francuskim

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
45 dag szpinaku (mrożonego)
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
3 ząbki czosnku
lubczyk (suszony)
zielona pietruszka (suszona)
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aby woda odparowała. Ser Feta pokruszyć i przełożyć do szpinaku. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i zmiażdżyć widelcem, aby puścił sok. Przełożyć do szpinaku, razem wymieszać i zdjąć z ognia.

Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki, majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać.

Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania i rozwinąć. Na nim rozłożyć ostudzoną masę szpinakową. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i rozsypać na zielonej masie. Roladę zwinąć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Ostrożnie przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Z podanych składników wyszło około 17 ślimaczków ze szpinakiem.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7392 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,16 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.