Przepisy Extra

Szpinakowo-ziemniaczany krem

Jeśli nie macie pomysłu na zupkę, to podsyłam Wam ten szpinakowo-ziemniaczny krem :)

Jest przepyszny, zdrowy, sycący i co najważniejsze - błyskawiczny do zrobienia.

Tylko 15 minut gotowania! A wcześniej obieranie warzyw (góra 15 minut), a na koniec miksowanie i już - nasza zupka gotowa :)

Dzieci nazywają ją zupka "Shrek'a" ;)

Składniki:

Zielony krem:
20 dag ziemniaków (ok. 4 średnie, waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
5 dag pora
45 dag szpinaku (1 opakowanie mrożonki)
½ litra rosołu
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
½ łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
kilka kropel soku z cytryny
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól (himalajska)
pieprz
Dodatkowo:
jogurt grecki
słonecznik

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w plasterki. Do garnka przelać rosół i zagotować. Przełożyć do niego ziemniaki, seler i por. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Następnie dodać zamrożony szpinak, i jak całość się zagotuje to pogotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, a na koniec zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę, olej kokosowy, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

Całość razem wymieszać i przelać do bulionówek. Udekorować keksem jogurtu greckiego i posypać słoneczkiem (wcześniej uprażonym na suchej patelni).

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.2666666664 stars based on 12 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dzięki, ja w sezonie letnim też używam świeżego, pozdrawiam ;)
Dorota [2018-06-11 10:40:07]
wolę świeży szpinak...:) pozdrawiam Autora potrawy...:)
Thom Wit [2018-06-07 09:49:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.