smaczny.pl przepisy kulinarne

Szpinakowo-ziemniaczany krem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.166666666 stars based on 12 reviews Zupy

Jeśli nie macie pomysłu na zupkę, to podsyłam Wam ten szpinakowo-ziemniaczny krem :)

Jest przepyszny, zdrowy, sycący i co najważniejsze - błyskawiczny do zrobienia.

Tylko 15 minut gotowania! A wcześniej obieranie warzyw (góra 15 minut), a na koniec miksowanie i już - nasza zupka gotowa :)

Dzieci nazywają ją zupka "Shrek'a" ;)

Składniki:

Zielony krem:
20 dag ziemniaków (ok. 4 średnie, waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
5 dag pora
45 dag szpinaku (1 opakowanie mrożonki)
½ litra rosołu
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
½ łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
kilka kropel soku z cytryny
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól (himalajska)
pieprz
Dodatkowo:
jogurt grecki
słonecznik

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w plasterki. Do garnka przelać rosół i zagotować. Przełożyć do niego ziemniaki, seler i por. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Następnie dodać zamrożony szpinak, i jak całość się zagotuje to pogotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, a na koniec zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę, olej kokosowy, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

Całość razem wymieszać i przelać do bulionówek. Udekorować keksem jogurtu greckiego i posypać słoneczkiem (wcześniej uprażonym na suchej patelni).

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.