smaczny.pl przepisy kulinarne

Szybka pieczarkowa z makaronem spaghetti

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3 stars based on 11 reviews Zupy
Szybka pieczarkowa z makaronem spaghetti

Składniki:

15 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 ½ litra rosołu (bulionu lub wody)
30 dag pieczarek
10 dag makaronu (spaghetti)
4 łyżki śmietanki 30%
natka zielonej pietruszki (suszona)
lubczyk (suszony)
tymianek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek również obrać z łusek, opukać i pokroić w kosteczkę. Razem przełożyć do garnka i zeszklić na maśle.

Całość zalać rosołem (który zostanie nam np. z niedzielnego obiadku) i zagotować. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i wrzucić do gotującego się rosołu. Makron spaghetti połamać na około 2-3 cm kawałki i wrzucić do rosołu. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Następnie zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę i wymieszać. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, lubczyku oraz tymianku. Całość ponownie razem wymieszać i rozlać na talerze.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.