Przepisy Extra

Szybka szpinakowa zupa z ziemniakami

Składniki:

1 litr rosołu
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 liść laurowy
20 dag szpinaku
2 ząbki czosnku
1 ½ łyżki masła
½ szklanki mleka
sól
pieprz czarny
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Do przecedzonego rosołu dodać listek laurowy i zagotować.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do rosołu, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Mrożony szpinak przełożyć do garnka i rozmrozić na małym ogniu. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Gdy woda ze szpinaku odparuje, dodać czosnek, masło oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Chwilkę razem smażyć, a następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę.

Na koniec przełożyć do rosołu z ugotowanymi ziemniakami i zagotować. Wlać mleko, ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać kilka kropli soku z cytryny i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.8 stars based on 2 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.