Przepisy Extra

Szybka sałatka z cukinii i papryki

Sałatka to niezbędny dodatek do drugiego dania na obiad. Dotyczy to zwłaszcza dań mięsnych lub rybnych. Sałatki można przygotować z warzyw lub owoców, ale bardzo popularne są sałatki mieszane, warzywno-owocowe. Zwykle kojarzą się one z porcją witamin, które znajdują się w składnikach. Tak więc, spożywając sałatki, dostarczamy organizmowi potrzebnych do życia minerałów i witamin.

Dlatego, ważne jest z jakich produktów przygotowuje się potrawę. Im bardziej wartościowe produkty znajdują się w sałatce, tym większa jest jej wartość odżywcza. Czytaj więcej

Przepis na sałatkę z papryki i cukinii zamieszczony poniżej warto wypróbować, właśnie ze względu na jej wartości odżywcze, jak również smakowe.

Nasza polecana sałatka do słoików jest dosyć szybka do wykonania i tania. Z tej podanej ilości składników wyjdzie nam sporo słoików z sałatką - to piękna, kolorowa produkcja.

Sałatka wychodzi pyszna, a potem to tylko otwieramy słoik za słoikiem... ;) Dlatego od razu warto skusić się na podwójną porcję!

Zachęcamy do produkcji, a potem życzymy smacznego :)

Składniki:

Sałatka:
4 kg cukinii
1 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
5 łyżek soli
1 pęczek koperku
Zalewa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%

Sposób wykonania:

Cukinię (najlepiej młodą i świeżo zerwaną, bo wtedy lepiej się ją kroi bo jest miękka i nie trzeba jej obierać ze skórki i usuwać gniazd nasiennych) opłukać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć cukinię, czerwoną paprykę, cebulę i marchew. Wsypać sól, razem wymieszać i zostawić na 30 minut. Następnie ponownie wymieszać i odcisnąć warzywa z powstałego soku. Koperek opłukać, pokroić, dodać do warzyw i razem wymieszać.

Do małego garnka wsypać cukier, wlać olej i ocet. Razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do sałatki i wymieszać razem. Gotową sałatkę z cukinii przekładać do czystych i suchych słoików. Szczenie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
13 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tą solą nadajemy smak cukinii, która czeka żeby "nakierować ją" na smak słodki lub wytrawny. Ale po 30 minutach całą słoną wodę odlewamy, także sałatka nie jest słona, lecz dobrze doprawiona. Ale można też dodać mniej soli, a na samym końcu - tuż przed wkładaniem sałatki do słoika spróbować i wtedy ewentualnie jeszcze dosolić. Udanej sałatki życzę i pozdrawiam :)
Dorota [2017-09-05 12:11:50]
A nie za dużo jest soli w tym przepisie ?
Ewa [2017-09-04 18:28:21]
Tego nie wiedziałam, dziękuję :)
Dorota [2017-08-10 00:44:01]
Zrobiłam, jest pyszna. Proponuję dla zachowania zieloności cukinii wrzucić ją pokrojoną do wrzątku z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej i mniej cukru.
KaJot [2017-08-09 23:04:31]
robilam w tamtym roku jest pyszna teraz robie z wiekszej porcij -polecam
basia [2017-08-09 18:14:59]
4 kg cukinii przed obraniem, powodzenia :)
Dorota [2016-07-22 23:56:43]
cukinia po obraniu czy przed te 4 kg?
justyna [2016-07-21 17:19:16]
Dziękuję :)
Dorota [2013-10-15 09:52:19]
Sałatka przepyszna. Zdecydowanie polecam! Można tylko dać odrobinę mniej cukru - ale nie za dużo mniej.
kawka [2013-10-14 21:11:00]
Powodzenia :)
Dorota [2013-08-27 13:42:20]
Musi być pyszna ta sałateczka :) nie ma co, ROBIĘ :)
Bartosz [2013-08-26 16:29:13]
Sałatka bardzo dobra.
NATI [2013-08-08 16:41:29]
Dziękuję :)
Dorota [2013-08-08 11:41:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.