Przepisy Extra

Szybki sposób na jabłka do słoika

Składniki:

jabłka
cukier

Sposób wykonania:

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli mamy dużą ilość jabłek, to najlepiej będzie skorzystać z malaksera, będzie o wiele szybciej.

Średniej wielkości słoiki (300-400 ml) należy umyć, wyparzyć i osuszyć. Do słoików przełożyć jabłka, uciskając łyżką, aby pozbyć się powietrza. Na koniec do każdego słoika, na wierzch jabłek wsypać po 2 łyżki cukru. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut.

Takie jabłuszka można wykorzystać w zimę na różne sposoby, najczęściej cieszą się wzięciem do różnego rodzaju ciast oraz do naleśników.

Polecam, sposób sprawdzony i pomocny przy dużej ilości jabłek (zwłaszcza, gdy nie wiemy co z nimi zrobić).

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.