Przepisy Extra

Tarta z jagodową bezą i śmietanką

Super ciasto dla miłośników tart - tutaj w wersji jagodowej - pycha :)

Mamy lato, sezon jagody jeszcze trwa, więc na kolejne ciacho ze świeżymi jagodami trzeba się skusić :)

Przedstawiam Wam warstwowe ciasto na bardzo kruchym spodzie. Następnie ułożona jest jagodowa beza, a po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wykładamy puszystą masą śmietankową, a na niej układamy słodkie i fioletowe kuleczki - jagody. Całość pięknie się prezentuje, a jak się dobrze schłodzi smakuje rewelacyjnie :) Czytaj więcej

Tarta z jagodowa wkładką pachnie cudnie, a smakuje chyba jeszcze lepiej!

Pracy przy tym wypieku jest bardzo mało, więc śmiało można się na niego skusić ;)

Smacznego.

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki mąki kukurydzianej
10 dag masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Jagodowa beza:
4 białka
sól
8 łyżek cukru
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag jagód (4 łyżki)
Lekka śmietankowa masa:
250 ml śmietanki 30%
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Dodatkowo:
15 dag jagód

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i mąkę kukurydzianą. Dodać masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Żaroodporną formę lub dużą tortownicę o średnicy 24-26 cm posmarować tłuszczem. Dno i boki formy (około ¾ wysokości) wyłożyć kruchym ciastem. Spód ciasta nakłuć widelcem i formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną, jagody i razem zmiksować. Gotową jagodową bezę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone ciasto ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek homogenizowany, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową śmietankową masę wyłożyć na ostudzone ciasto, a na masie rozłożyć jagody (wcześniej opłukane i osuszone).

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.