Przepisy Extra

Toffi

Toffi

Składniki:

6 opakowań herbatników
1 opakowanie krakersów
Masa 1:
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 litr mleka
1 kostka masła
Masa 2:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Masa 3:
0,5 litra śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.

Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Do garnka wlać zimną wodę i włożyć puszkę mleka. Puszka ma być zakryta wodą. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak, aby puszka przez całe 3 godziny gotowania była zakryta wodą.

Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu)

Na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.

Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.

Smacznego.

Dodane przez Mirka w dniu
108 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy 3 BIT
Komentarze do przepisu:
Ojej... coś strasznego i to jeszcze przed samymi Świętami... ale wiem tak to jest z tym gotowaniem mleka w puszce, cały czas trzeba go pilnować i systematycznie dolewać wody do garnka, jak tylko trochę się wygotuje... mam nadzieję, że kuchnie dało się jakoś szybko odmalować... pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-29 22:35:57]
Ciasto pycha sama je wiele razy robię ;)
Agusia [2011-02-11 08:28:31]
Mleko skondensowane słodzone w puszce należy gotować przez 3 godziny całe zanurzone w wodzie (puszka ma być zamknięta). Natomiast tylko podgrzanie mleka, nie zdaje egzaminu w tym przepisie i to było powodem, że ciasto się rozmokło i rozpadło.
Dorota [2010-12-29 15:22:06]
A mnie sie nie wiem dlaczego wszystko rozmoklo i rozpadlo:( sprobuje moze upiec murzynka (jedyne ciasto ktore upiklam i mi wyszlo do tej pory, jak widac talentu ani umiejetnosci to ja nie mam) i przekroic, masy wyszly pyszne - budyn super (mimo, ze mialam problemy z grudkami, ale dobrze zmiksowalam i podgrzalam) a mleko skondensowane wlalam do rondelka i tak podgrzewalam (byly grudki ale to nawel lepiej, bo smakowaly jak karmelowe "chrupki).
nOffca UK [2010-11-23 18:02:01]
ciasto fantastyczne, tak gorliwie ubijałam śmietanę w swoim thermomixie że wyszło mi masło ale powtórzyłam na nowo ubicie śmietany i achy i ochy nie schodzą z ust tym co jedzą :)
Yola79 [2010-04-08 13:37:05]
pycha pycha pycha
KinguŚ [2010-02-14 15:04:02]
CIASTO BOMBOWE :)) nie można powiedzieć, że jest inaczej :) Budyń z grudkami i lekko wypływający jeszcze bo świeży ( mam nadzieję, że stężeje ) ale w smaku BOSKIE :). Karmel kupiłam gotowy więc gotowanie mleka słodzonego mnie minęło ( firma ta sama co kondensowane słodkie ) Przełożyłam jednak masę do garnuszka, delikatnie podgrzałam ale delikatnie i mikserem wymiksowałam aby konsystencja była jednolita i lepiej się rozkładała :)) POLECAM
Ladybird76 [2010-01-14 13:15:17]
ciasto pyszniutkie w smaku - tutaj nie można powiedzieć, że jest inaczej :) Budyń z grudkami i lekko wypływający jeszcze bo świeży ( mam nadzieję, że stężeje ) ale w smaku BOSKIE :)
Ladybird76 [2010-01-14 13:13:05]
nie wiem co zrobiłam źle :(( masę budyniową robiłam wg przepisu ale wyszły mi grudki z żółtka ehhh nie wyszła jednolita.... wymieszałam żółtka z cukrem i mąką - niestety z tego nie była gładka masa bo za dużo sypkiego produktu w stosunku do żółtka więc może dlatego wyszło mi co wyszło :(( szkoda mi wywalać tej masy więc tak czy siak przekładam na ciasteczka i robię dalej :((
Ladybird76 [2010-01-14 10:40:44]
ktoś tu pisał, żeby nie obawiać się gotowania mleka w puszce, ja bym się obawiała. Wdziałam kuchnię po wybuchu takiego mleka...
meg [2009-11-06 11:25:37]
nie rozumiem po co gotuje się mleko w puszce. Kiedyś się pomyliłam i wlałam mleko bezpośrednio do garnka, wyszło to samo tylko w kilka minut, no i trzeba cały czas mieszać żeby nie porobiły się grudki
Gosia [2009-11-06 11:21:29]
Ciasto bardzo dobre.Robiłam je wiele razy i za każdym razem wychodzi super.Gorąco polecam.Ciasto jest jeszcze lepsze na drugi dzień.
ReniaM. [2009-10-12 19:57:15]
ja zamiast mleka skondensowanego kupuje mase krowkowa dostepna jest wszedzie i zamiast jajek z maka gotuje 2 budynie w 0,5 litrze mkleka i wtedy ciasto wychodzi jeszcze pyszniejsze polecam !!! ja to nazywam 3-Bitt
monia [2009-09-07 18:14:19]
ciasto palce lizać najlepiej smakuje na drugi dzień ja zamiast toffi daję polewę o smaku gorzkiej czekolady jest pyszne
madzia [2009-07-21 15:42:04]
To ciasto mi się chyba nigdy nie znudzi :) Piekę już kolejny raz: zawsze jest tak samo pyszne i znika w oka mgnieniu. Mimo, że kaloryczne straaaszznie, to raz na jakiś czas można sobie pozwolić :) Wprowadziłam małą modyfikacje: robię na biszkopcie i do śmietany dodaję 2 łyżeczki żelatyny. Przepyszne, szczerze polecam.
Volsik [2009-03-15 17:34:24]
Ciasto rewelacyjne !!! I przede wszystkim bardzo łatwe do wykonania.
Sylwia [2009-02-11 13:42:53]
ciasto to istny cud podniebienia.Polecam każdemu.zawsze się udaje.
monika_ia16 [2008-12-31 17:17:26]
przepisu nie probowalam ale niektorzy ostrzegaja tu przed gotowaniem mleka w puszce. spokojnie, mozna, nic nie wybucha :) kiedys robilam kajmak tradycyjnie, ten sposob jest zdecydowanie wygodniejszy a kajmak - pycha :)
Ewa [2008-12-15 13:50:41]
Toffi jest pyszne, najlepsze na biszkopcie.Przepis bardzo dobry-polecam
Anka [2008-11-14 20:57:26]
Zamiast mleka skondensowanego używam gotowej Krówki która kosztuje 5zl i gotowego kremu Karpatka ,do smietany dodaje 2 fiksy i1 łyżkę żelatyny ,proste i się pięknie kroi. Teresa
Teresa (14.11.08 g.13;15 [2008-11-14 13:15:08]
Ciasto zrobiło furorę i mama zamówiła u mnie upieczenie na swoje urodziny (spód - biszkopt wg pani Doroty). Kiedy zabrałam się do gotowania mleka w puszce, mąż wybił mi to z głowy. Spróbuję zatem w rondelku. Napiszę jak wyszło. I radzę dla bezpieczeństwa własnego i rodziny zrezygnować z gotowania zamkniętych puszek!
Danka [2008-08-15 19:11:15]
przepis fajny, ciasto na pewno dobre. komentującym- nie wszystkim na szczęście polecam zamiast ciasta- słownik poprawnej polszczyzny... "gością"?? "klijentów"?? "leprze"?? "prościejsza" "sprubował".. koszmar Polacy w większości nie znają żadnego ludzkiego języka..
kjh [2008-08-09 15:48:49]
Ciasto jest cudowne... od jakiegoś czasu moje ulubione. a najważniejsze jest to,że nie trzeba go piec, zawsze jest pewność,że się uda :-) polecam!
ilona [2008-04-03 19:36:55]
Ciasto palce lizać. Robiłam go już kilka razy ale śmietana jest lepsza gdy doda się dwie łyżeczki żelatyny
Aga [2008-02-09 16:09:32]
ja piekłam tego placka i zamiast gotować mleko 3 godziny ja poszłam na łatwiznę i rozpuściłam cukierki krówki z odrobiną mleka i margaryny kasi. i wyszła katastrfa! masa się nie zastygła, placka nie dało się ukroić bo masa dosłownie się wylewała. odradzam krówki! chyba że ja coś z tymi cukierkami źle zrobiłam?
anusia [2008-01-08 15:02:34]
REWELACJA! trochę zmodyfikowałam przepis: zamiast herbvatnikow daje biszkopt, troche go zwilżam likierem kawow-smietankowym i zamiast pidanego kremu moj wlasny lkrem waniliowy z posiekanymi orzechami. poprostu super. fakt, bardzo kaloryczne i slodkie, ale warto !!!
agniecha199 [2007-12-17 14:12:27]
Robiłam to ciacho na 18 urodziny mojej kuzynki, dzieciaki wcinały aż im się uszy trzęsły. Z tacy znikało tylko moje ciasto a inne nie miały amatorów. Po prostu niebo w gębie!!!!
Ania [2007-12-14 19:10:53]
Nie trzeba gotować mleka wystarczy kupić za 5 zł gotową karmelową masę w różnych smakach pycha
Dorota [2007-11-19 19:35:33]
Zrobiłam to ciasto i było Bardzo dobre Smaczne i zdrowe
Ania [2007-10-21 16:10:19]
pyszniutkie i smaczniutkie to ciasto.polecam
Kasia [2007-08-27 10:55:23]
Ciasto przeeeeeepyszne, zgadzam sie z Wami, ze robi furrore. Najlepszy jest na 2-3 dzien. Najfajniejsze w tym ciescie jest chyba to, ze wbrew pozorom szybko sie robi i jest baaaardzo latwe w przyrzadzeniu:) Polecam wszytkim(jedyne co moge mu zarzucic to kalorycznosc):D
Aga, poczatkujaca [2007-08-21 18:27:06]
Ciast pyszne jedyne co mogę dodać to że karmel gotować 3h jest gęściejszy i polecam otwieranie puszki oczywiście po wystygnięciu ,a krem no cóż karpatka jest równie dobra i prościejsza bo krem mi wyszedł trochę za luzny.
Dorota [2007-08-09 14:28:43]
Biszkopt - składniki: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-27 16:27:25]
bardzo dobre, ale nie da sie zjesc wiecej niz dwa kawalki....
eve [2007-06-26 15:09:38]
podajcie przepis na bisztopt na spód. z góry dziekuje.
ANNA [2007-06-26 12:36:57]
Pychotka:) To moje pierwsze ciasto, jakie zrobiłam. Jestem z siebie dumna, bo całej rodzince smakowało! Rewelacja!
agnes [2007-05-20 12:15:27]
Można zrobić, jak tylko nie będzie upału to na pewno się nie rozpuści ;)
Dorota [2007-05-17 12:32:04]
a czy można zrobić je dziecku do szkoły ? czy sie nie rozpuści
Agnieszka [2007-05-14 15:52:57]
ciasto jest super moje dzieci bardzo lubią to ciasto.
bea [2007-04-19 21:31:52]
Pyszny..Cała rodzina zajadała az im się uszy trzęsły..... Polecam''''
Bożena [2007-04-03 21:28:17]
wyszło dobre, ale śmietana mi sie zważyła i wieszch przykryłam herbatnikami i polałam polewą słotkie dużo się nie zje
Ela [2007-03-27 12:44:34]
mpeko wystarczy gotować ok 20 minut w rondelku lub małym garneczku pod koniec masa zgęstnieje więc można dodać 1/2 szklanki zwykłego mleka wtedy będzie miało cały czas gęstą konsystencję ale nie zgęstnieje
ANIX [2007-03-15 16:15:39]
MNIAM MNIAM PYCHOTA dobre na przyjęcia i inne OKAZJE
Aga [2007-02-26 09:45:04]
Mleko w puszce wystarczy gotować tylko 1,5 godziny - sprawdzone!!!!!!!!!!!!!!!
Andzia [2007-02-25 18:53:34]
ciasto bardzo dobre można mleko gotowac 2 godz i tez wychodzi jak trzeba
małgosia [2007-02-22 20:34:17]
super placek jest pyszny
kama [2007-01-31 16:26:50]
To ciasto jest przepyszne polecam wszystkim moja cała rodzina gdy tylko go sprubowała to mówiła że to jest pyszne, kazdy chce przepis POLECAM
Edyta [2007-01-29 13:21:53]
Ciasto przepyszne, wszyscy których tym ciastem poczęstowałam wypowiadali tylko te dwa słowa "niebo w gębie" i prosili o jeszcze... naprawde polecam. To fakt , że trochę przy nim pracy, ale WARTO. Ja ciasto przechowywałam w lodówce, nie miałam problemów z krojeniem, bardzo ładnie sie prezentowało i szybko znikało z talerzy, wiec nie było problemu z jego "rozpływaniem się" .
Ula [2007-01-28 15:10:14]
ciasto jes pyszne!!!!!Polecam
Sylwia [2007-01-22 14:12:08]
hmm ciasto świetne.Każdym gością smakuje...polecam:)
Ewcia [2006-12-30 18:39:21]
Masa budyniowa jest za ciężka i co za tym idzie bardzo mdła. Dużo lepiej smakuje mi ciasto toffi z biszkoptami pani Doroty. Poza tym jest baaaaardzo pracochłonne...
ciastkara [2006-12-30 15:11:03]
Ja bym nic nie zmieniała. Wersja orginalna jest przepyszna. Ale najbardziej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Polecam wszystkim, zostawcie sobie na drugi dzień, bo wtedy jest ekstra.
Emilia [2006-11-15 11:53:31]
własnie delektowałam sie ciastem z twojego przepisu:) wyszło poprostu bombowe:) wszystkim smakowalo:) dzieki i pozdrawiam:)
martyna [2006-10-28 21:56:01]
ciasto jest rewelacyjne!!!!POLECAM SUPER
DOROTA [2006-09-02 14:29:33]
To ciasto raczej nie przetrwa całego popołudnia w temperaturze pokojowej. Radziłabym trzymać je cały czas w lodówce, a wyciągnąć dopiero na ok. 30 przed podaniem go na stół. Muszę powiedzieć, że to ciasto jest bardzo dobre, wszystkim smakuje, nie wymaga pieczenia i za każdym razem wychodzi. Polecam i pozdrawiam :)
Dorota [2006-08-21 12:10:57]
mam pytanie odnosnie tego ciasta: otóz czy ono przetrwa w warunkach pokojowych cale popołudnie czy tez sie "rozpłynie" ?:P bo szykuje sie mala impreza i nie wiem jakiego typu ono jest:P bo mam wrazenie, ze bardziej na zimno..
ela [2006-08-20 14:05:10]
Ciasto jest rewelacyjne!!!
anka [2006-08-01 14:11:13]
ciasto pyszne , przepis znam już od kilku lat, robię bez krakersów tylko z herbatnikami,nie widzę sensu przerabiania przepisu z herbatników na biszkopt , naprawdę zbyteczne.
aga [2006-05-29 15:14:18]
Ciasto naprawę dobre. Toffi i śmietana to super połączenie :D Tylko że zamiast herbatników upiekłam biszkopty - wydaje mi się że jest wtedy wyższe. No i Krakersy nasączyłam przegotowaną wodą, bo były trochę za twarde.
Dorota [2006-04-22 11:42:10]
jedno z najlepszych ciast jakie jadlam! zamiast warstwy z krakersów ulozylam plasterki bananow. goscie zachwyceni i ja tez!dziekuje
pixie71 [2006-04-16 17:02:05]
super! moje dziecko niejadek wcinało aż miłobyło patrzeć
Renata [2006-04-14 23:22:41]
ciasto super wszystkim bardzo smakowalo.
kuchareczka [2006-03-07 10:01:34]
Tego ciasta się nie piecze, lecz przygotowuje po kolei masy, a następnie przekłada je odpowiednio krakersami i herbatnikami.
Dorota [2006-03-06 23:30:00]
czy to ciasto trzeba piec w piekarniku
joasia [2006-03-06 14:26:18]
JEST SUPER .DZIEKI ZA PRZEPIS.
AGA [2006-02-02 16:14:04]
ciasto super rewelacja polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alicja [2005-12-31 12:50:19]
Ja do karmelu dodałam pokrojone orzechy ziemne, a do budyniu pokrojone orzechy włoskie, poprostu rewelacja. Nie jest wtedy takie mdłe.
Ania [2005-10-05 09:21:55]
Moze ktos mi powie jak zrobic Toffi? Takie prawdziwe tofffi:)
Michal [2005-09-21 14:09:55]
Nic dodać nic ująść po prostu rewelacja.
Azalka [2005-08-22 14:21:33]
Zrobilam Toffi na biszkopcie , zamiast masy pierwszej zrobiłam krem Karpatka, ciasto wyglądało ładnie, ale jest za ciężkie w smaku, troche mdłe i naprawdę można zjeść jeden mały kawałeczek, bo więcej nie da się rady, a ja uwielbiam słodycze. Dużo lepsze jest ciasto toffi z biszkoptami Pani Doroty
Ania [2005-07-04 09:43:25]
Ciasto jest rewelacyjne. Mojemu tacie bardzo smakowalo...a to już coś :P.
Ika [2005-06-07 11:06:18]
NIEBO W GĘBIE!!! Wszystkim strasznie smakowało, cała blaszka poszła w ciągu jednego dnia... dla mnie niestety został jeden marny kawałek na skosztowanie:-( Na wierzch zamiast czekolady dałam galaretkę, a do śmietanki, upłynnioną żelatynę. PYCHOTA!
annn [2005-06-06 11:07:34]
Ciasto jest świetne i wszystkim u mnie smakowało, zwłaszcza mamie;) Ale jak dl amnie odrobine za slodkie:) Ja tez robie z masy karpatkowej, a herbarniki nasączam czerwonym Martini;)
dorcia84 [2005-05-25 10:27:21]
Ciasto przepyszne!!!!!!!!!!! Ale jeszcze leprze jest z ciastem kruchym.
Natka [2005-05-23 17:13:16]
Ciasto jest pyyyyszne!!!! Wszystkim bardzo smakuje i juz niewiele go zostało. Polecam wersję z kremem karpatkowym. Następnym razem zrobię z wiekszą ilością bitej śmietany bo to jest chyba za mała porcja jak na dużą blaszkę (chyba, że coś mi nie wyszło) (:-)
Słodziutka [2005-05-20 18:47:57]
Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam. Zrobiłam toffi wczoraj, a już dzisiaj ubyło ponad pół blachy. Bardzo dobre.
Lena [2005-03-24 22:53:38]
Ciasto jest pycha
Dorota Teis z Woli [2005-03-08 19:02:39]
Ciasto jest super bardzo dobrze smakuje
Teresa [2005-02-27 15:46:04]
Masa 1 fatalna w smaku! Nie polecam tego ciasta.
hanka [2005-01-07 22:48:26]
Pyszności.
Jędrek [2004-12-30 04:53:38]
CIASTO NAPRAWDE PYSZNE, POLECAM CUKRZYKOM, WYSZŁO MI IDEALNIE, WSZYSTKIM SMAKOWAŁO, JA UZYŁAM TYLKO HERBATNIKÓW A MASE KUPIŁAM GOTOWĄ DO KARPATKI REWELKA.
AGA [2004-12-20 22:06:35]
ciasto pycha!!!(tyle,ze zamiast herbatnikow biszkopt z 4 jaj-gdzieniegdzie nasaczony kawa z likierkiem..cud miod-blogosc)robie je na swieta..polecam jeszcze przekladaniec budyniowy i tiramisu... licze kolorie..ale TYM CIASTOM NIE MOZNA SIE OPRZEC!!
karolia [2004-12-18 21:27:13]
bardzo dobre ciasto tylko masa za sztywna
margola [2004-12-16 20:26:25]
wow wow wow ciastro znika bardzo szybko. Jest suuuuuuuuuuper. Nic dodać nic ująć. Dzięki
Asia [2004-12-15 11:13:19]
Najlepsze ciasto jakie robię i jadłam w życiu, ale... całość ma 10.000 kcal! Liczyłam, bo w ciągu dnia potrafię zjeść pół blachy (jem tylko to ciasto przez cały dzień ) bo jest przepyszne.
moria_44 [2004-12-11 01:34:38]
mogą być herbatniki tylko trzba bardzo szybko maczać w zimnym płynie
Bożena [2004-12-02 20:16:37]
Dobre ciasto ludzie!
Stasio [2004-12-01 18:38:21]
zamiast robić masę budyniową można po prostu kupić masę do karpatki w proszku.polecam!!!:)
Beata [2004-11-26 14:47:23]
bardzo dobre ciasto,nie zostaje wcale nic na drugi dzien.proszę Mirko podaj jeszcze dobre przepisy na ciasta
oliwka [2004-11-03 21:03:18]
Ciasto super, aby masa nie była mączysta trzeba ją trochę dłużej pogotować. Nasączania w formie zanurzania herbatników np. w rumie nie polecam, gdyż spód jest tak miękki, że nie da się wyjąć z blachy. Ale lekkie skropienie alkoholem herbatników jest OK. Ja do tej śmietany dodaję 3 śmietan fiksy
ONA [2004-10-26 23:41:08]
Ciasto super wczesniej kupawalam identyczne w sklepie pod nazwą Ciasto szefa. Ale teraz juz nie musze bo sama moge sobie zrobić. Goście byli zachwyceni, robiłam na imieniny męża poprostu rewelacja. Dziękuje za przepis
Dorota [2004-10-23 09:39:49]
Ciasto jest rewelacyjne!!! nic dodać nic ująć. Zrobiłam na imieniny męża i na drugi dzień śladu po nim nie było, rozdałam już nawet kilka przepisów.Polecam wszystkim jest naprawde super (mi wystarczyly 4 paczki herbatników a nie 6)
Dorota [2004-10-05 15:26:54]
Witam! Ciasto jest wyśmienite.Najlepsze z herbatnikami nasączonymi alkoholem!
Krysia [2004-10-01 19:41:41]
Dzieki za przepis , jest rewelacyjny . Przyjal sie wsrod mnoich klijentow . Polecam go wszystkim .
Ewus . [2004-08-24 22:19:09]
To ciasto jest pyszne, samo rozplywa się w ustach. Na początku wahałam sie co do jego zrobienia, ale po spróbowaniu nie miałam nic do powiedzenia. Mogę tylko podziękować Mirce, że umieścila go na tej stronie. Mój mąż był zachwycony!! Szczerze polecam.
Sylwia M. [2004-07-12 18:25:50]
WITAM. POLECAM TO CIASTO. JA ROBILAM JUZ KILKA RAZY. ZAMIAST HERBATNIKOW UPIEKLAM BISZKOPT. A KARMEL Z MLEKA ROZWIERCILAM Z 1 MARGARYNA ZWYKLA. BISZKOPCIKI NASACZAM ALKOHOLEM, SUUUPER.
ANKA [2004-06-29 12:25:47]
Polecam spod ciasta zrobic z biszkopta a potem wszystko jak w przepisie.Pycha!Wyglada wspaniale.
agnieszka [2004-06-11 00:08:20]
KARMEL-Puszkę mleka skondensowanego słodzonego nalezy gotować 3 godziny tak aby cała była zanurzona w gotującej wodzie
Arturo [2004-06-05 13:23:43]
Ciasto pyszne,ja je robię na biszkopcie. Mam tylko zastrzeżenia do masy budyniowej-jest zbyt mączasta i niesłodka
kasia [2004-05-28 17:35:08]
Pycha. Po zjedzeniu szybko musiałam zrobić następne.
ala59 [2004-05-20 12:30:44]
To naprawdę jest dobre. Polecam wersje z kruchym ciastem
maja [2004-05-16 23:07:11]
Ja moczę herbatniki w alkoholu. Pycha!!!!!!!
Mirka [2004-05-09 17:12:56]
WITAM. CIASTO JEST SUPERR. PIEKŁEM JUZ KILKA RAZY. ALE ZAMIAST HERBATNIKÓW UPIEKŁAM Z BISZKOPTEM. POLECAM WSZYSTKIM CIASTO REWELACJA.
ZOCHA [2004-04-27 15:17:21]
zamiast herbatników mozna uzyc biszkopt jest to rewelacia
Asia [2004-03-04 17:36:12]
Witam To jest pyszne. Niestety nie udalo mi sie zrobic karmelu. Mimio to bylo bardzo dobre
marzda [2004-02-03 16:04:02]
świetne cisto, wszystkim ktorzy je jedli bardzo smakowalo, letko zmodyfikowałam przepis tzn. przed ułozeniem herbatników, mocze je w mleko, dzięki temu szybciej miękną.
Agus [2004-01-23 14:33:49]
Bardzo dobre ciasto. Przepis godny polecenia.
Martynka [2004-01-11 14:20:28]
Zamiast herbatników upiekłam blaty kruche i uważam,że w tej wersji jest lepsze, do smietanki po ubiciu dodałam uwodnionią żelatynę co przedłuża trwałość wyrobu
Elżbieta [2003-12-22 11:20:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.