Przepisy Extra

Torcik jogurtowy

Torcik jogurtowy na biszkoptowym cieście z dodatkiem owoców. To bardzo uniwersalny przepis. Podstawowe owoce użyte do wykonania tortu, tutaj ananas z puszki, można zamienić na inne np. truskawki, wiśnie albo czereśnie - w sezonie letnim jak najbardziej polecane :)

W takim przypadku warto również zamienić zastosowane galaretki owocowej i dopasować ją do użytych owoców np. do truskawek zastosować galaretkę truskawkową.

Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a samo ciasto delikatne w smaku. Trzeba tylko upiec ciasto biszkoptowe oraz zrobić galaretkę owocową wg przepisu na opakowaniu. I na sam koniec ciasto składamy, potem schładzamy i... się nim zajadamy ;) Czytaj więcej

To ciasto to fajny i sprawdzony pomysł na letnie, wakacyjne ciasto :) Przepis nie jest skomplikowany, dlatego w jego wykonaniu mogą pomagać dzieci - to wspaniała zabawa i frajda dla naszych milusińskich, a także i nauka. Taki smakowity torcik można przygotować razem na Dzień Mamy albo na Dzień Dziecka :)

Polecamy ten smaczny torcik z masą jogurtowo-owocową do przetestowania! Warto poznać ten smak :)

Udanego wypieku i smacznego.

Torcik jogurtowy

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 duże jogurty naturalne
ananas w puszce
galaretka cytrynowa

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt w dużej tortownicy, ostudzić i przekroić na 2 części. Na jedną część biszkoptu wyłożyć ¾ opakowania jogurtu, następnie położyć połowę osączonych i pokrojonych w kostkę owoców. Na owoce położyć ½ opakowania jogurtu, biszkopt, resztę jogurtu, resztę owoców i zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w dwóch szklankach wody. Włożyć do lodówki.

Można zmieniać owoce i galaretki np. brzoskwinie lub pomarańcze i galaretka pomarańczowa, truskawki i galaretka truskawkowa, wiśnie i galaretka wiśniowa.

Jogurt naturalny jest lekko kwaśny, można więc dodać cukier, cukier puder lub cukier waniliowy.

Można także jogurt naturalny zastąpić jogurtem owocowym z kawałkami owoców, wtedy nie trzeba już dodawać owoców.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo smaczny ;) Polecam, śmietana się ładnie skondensowała i bez żelatyny.
Aneta A. [2007-08-13 17:22:47]
te ciasto nie wygląda zbytnio ale jest wyśmienite warto sprubowac
justa [2007-07-26 15:02:25]
no ja też właśnie sie zastanawiam czy z tego nie będzie zupy zamiast ciasta...no ale trzeba spróbować to sie okaże :) wiec zobaczymy ale ciasto wygląda apetycznie:)
monisskaaaa [2007-06-25 17:32:38]
Proponuję rozpuścić 2 łyżki żelatyny w 1/2 szklanki gorącej wody. Gdy to ostygnie, wlać do gotowej już masy i zmiksować. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-21 20:54:52]
ile mam dodac do jogurtu zelatyny? pomozcie!!! tesciowa ma przyjsc!!!
olga [2007-02-21 20:47:59]
jestem poczatkujaca kucharka i dla mnie te ciasto jest pyszne:=
justyna [2006-09-01 09:43:06]
A co powiecie na to, żeby zamiast jogurtu dac budyn waniliowy??
Aś [2006-07-15 14:32:19]
pyszne
Halinka [2006-03-09 19:19:21]
Pani Magdo przypuszczam że Pani nie piecze z tej strony ciast. Ja piekę i ciasta sa wspaniałe i pyszne nie mówiąc o wyglądzie. Jezeli Pani obawia się że zrobi sie zupa jogurtowa (mamałyga) to na niewierność przepisów Pani doradzę dodać do jogurtu żelatyny i nie będzie miała Pani tzw. "MAMAŁYGI"
Halina z Bydgoszczy [2005-12-17 23:19:03]
Ciasto jest pyszne :) moim gościom też smakowało :)
Słoneczko [2005-11-10 19:18:49]
hmmmmmmmmm, ciasto było pyszne polecam wszystkim
gustlik [2005-10-30 10:18:08]
Dziękuję Ci mój mężu :) za takie dobre słowa. A co do torciku to, aby z masy jogurtowej nie powstała tzw. zupa, należy użyć gęstego jogurtu, np. Bakoma. Polecam. Z jogurtem tym masa zawsze wychodzi.
Dorota [2005-08-23 10:37:16]
Wszystkie przepisy które tutaj zamieszczamy są wypróbowane - to znaczy wykonane i zjedzone przez nas i naszą rodzinę, czasami zdarzają się takie, które nie są smaczne, nie wyjdą - takie nie trafiają na tą stronę. Czasem i Dorocie zdarza się, że ciasto które za pierwszym razem wyszło świetne za drugim nie wychodzi, pływa czy dochodzi do innej "katastrofy" - to zależy od wielu czynników - rodzaju, temperatury składników itp - proszę o trochę wyrozumiałości i nie ocenianie przepisów na wyrost - po samym zdjęciu czy opisie. Wierzcie mi - to co tu jest przynajmniej raz zostało wykonane, zjedzone i smakowało :) Pozdrawiam i zapraszam na "smacznego" :)
znowu Marcin [2005-05-07 13:56:18]
No tak - ale czy którakolwiek z krytykantek zrobiła to ciasto - moja żona (Dorota - zresztą autorka tej strony) zrobiła i nie wyszła żadna mamałyga ;) Ciasto bardzo dobre, nie jest słodkie, ale to stanowi smaczną odmianę. Ja POLECAM!!! :)
Marcin [2005-05-07 13:51:10]
ten torcik na zdjeciu nie wyglada na smaczny poza tym zgadzam sie z pania magda jak moze z tego wyjsc ciasto z tego wyjdzie zupa jogurtowa! nie polecam tego.
Magdalena [2005-05-07 12:59:51]
Spróbuj, a się przekonasz.
Dorota [2005-02-10 23:52:50]
Przecież to się zrobi zupa jogurtowa z dodatkiem biszkoptu!!! Nie wyobrażam sobie mamałygi z ponad 3/4 litra jogurtu i na to pół litra galaretki.
Magda [2004-08-12 09:06:11]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.