Przepisy Extra

Tort Ananasowy

Tort Ananasowy

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
puszka ananasa w syropie
galaretka cytrynowa
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
1/2 litra śmietanki 30%
3 żółtka
1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka, ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą tortownicę. Piec około 40 minut.

Syrop z ananasów zagotować z cukrem. Następnie w ½ szklanki wody rozpuścić budyń i zagotować go na wcześniej zrobionym syropie. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać. Całość odstawić do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodać 3 żółtka, zmiksować, dodać wcześniej ubitą śmietanę, zmiksować, na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy.

Biszkopt podzielić na trzy części, nasączyć (1 szklanka wody + sok z cytryny). Przełożyć kremem (również na wierzchu). Udekorować polewą czekoladową, a boki tortu czekoladowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
20 opinii | Wyraź opinię
4.412399708 stars based on 1371 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Taka tradycyjna puszka ananasa o wadze około 565 gram. Bo są chyba tylko takiej wielkości puszki z ananasem (ale mogę się mylić). Pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-01 11:54:28]
Tak, można. Tylko trzeba pamiętać, żeby owoce dobrze osączyć z soku. Powodzenia :)
Dorota [2011-03-16 18:49:16]
Masa nie będzie za rzadka, nie należy jej zbyt długo miksować bo wtedy może wyjść rzadka, tylko miksować tyle, aż składniki się połaczą. Tort można zrobić wcześniej, a potem schłodzić w lodówce przez kilka- kilkanaście godzin. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-05-16 16:31:45]
A czy ta masa będzie nie za rzadka
Marysia [2010-05-13 13:15:36]
tort jest naprawde rewelacyjny, bardzo prosty w zrobieniu a masa to prawdziwa pychota !!!! calos SUPER :)
pela [2009-11-28 18:28:33]
Dziękuję za miłe słowa :) Życzę udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-06-18 11:41:10]
Strona jest super!! jedna z lepszych,czytelna,dla kazdego,korzstalam z kilku przepisow super wielkie dzieki,pozdraiam z Nowego Jorku
kstr.NY. [2008-06-05 04:03:28]
Mi za pierwszym razem wyszedl,pieklam wczoraj.Jest super i prosty do zrobienia.Tylko trzeba dlugo miksowac,a moze komus sie niechce i dlatego niewyszedl.Jak dla mnie to mniam.
Bethi [2008-03-23 07:33:40]
witam!do tortu na końcu dodałam 2 łyżeczki żelatyny,bo masa była za rzadka,no ale wyszedł jak na debiut,plecam bo jest szybki i łatwy,a biszkopt po prostu kupiłam gotowy:)
niki-laser@wp.pl [2006-12-25 22:35:14]
Biszkopt należy ubić z 6 białek, a potem do niego dodać 4 żółtka. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-20 15:17:56]
w przepisie na biszkopt są 4 jajka i 2 białka, zatem ile białek mam ubić na biszkopt tylko 2, czy aż 6 i ile żółtek potem dodać? Proszę o pilną odpowiedź, bo zamierzam jutro upiec to ciasto.
Anka [2006-12-20 13:33:41]
przykro mi ale nie polecam tego tortu jest pracochłonny i drogi do tego masa jest zbyt rzadka wszystko sie rozpływa!!dodałam żelatyny aby była gęstniejsza masa jednak to nic nie pomogło. NIE POLECAM
annna [2005-08-28 21:20:36]
Tort jest naprawdę wyśmienity :) Łatwy do zrobienia i bardzo dobrze smakuje. Polecam :>
Rafał [2005-07-24 13:09:40]
tort pysznt robie go poraz drugi i poprostu niebo w gebie....!!! zazwyczaj gdy jem torta to jednego kawałka nie moge zjesc a tutaj az 3!! I mam jedna propozycje...według mnie zaduzo jest tego cukru i ja dodalam pol szklanki
effka [2005-06-29 14:51:18]
tort pyszny!Bardzo lekki i puszysty,moi goście pożarli go prawie natychmiast.Serdecznie polecam!
batoniks [2005-04-14 22:10:39]
Tak, śmietanę należy wcześniej ubić, następnie dodawać do budyniu i delikatnie miksować, aż do połączenia się masy.
Dorota [2005-04-12 22:18:42]
czy śmietana ma byc ubita?
Ania [2005-04-12 18:44:48]
Bardzo fajna strona można powiedzieć jedna z lepszych skorzystałam z wielu przepisów ,właśnie ide zrobić sałatke z ananasem mniam
nata [2005-02-22 17:34:26]
Tort rewelacyjny!
ewcccia [2005-02-22 12:28:40]
to jest naprawdę pyszne
nicole [2004-11-28 18:45:35]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.