Przepisy Extra

Tort lodowo-brzoskwiniowy

Tort lodowo-brzoskwiniowy

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie
1/2 litra lodów waniliowych
3 łyżki płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Razem wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Brzoskwinie pokroić w kostkę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać.

Na biszkopt wyłożyć 2/3 brzoskwiń, lody waniliowe i ubitą śmietanę. Wierzch udekorować pozostałymi brzoskwiniami i płatkami migdałów.

Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.5333333332 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Gotowy tort należy włożyć do zamrażalnika na około 30 minut (można dłużej) a potem podajemy na stół i trzeba go już zjeść ;)
Dorota [2011-07-26 12:20:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.