Przepisy Extra

Tort orzechowo-kawowy z nutką miodu

Bywają pyszne torty orzechowe. Popularne są również torty kawowe. Na pewno wielu zwolenników mają słodziutkie torty miodowe. A ciekawe jak smakowałoby połączenie tych trzech rodzajów popularnych tortów w jednym wypieku?

My już wiemy! To połączenie orzechów, kawy oraz miodu jest przepyszne, oryginalne i niepowtarzalne. Te trzy smaki świetnie ze sobą współgrają, można powiedzieć, że idealnie do siebie pasują. Przygotowanie tortu orzechowo-kawowego z miodową nutką wymaga trochę pracy, no ale z tortami już tak jest. Ich wykonanie jest często bardziej pracochłonne, niż zwykłych ciast. Czytaj więcej

Zachęcamy do przetestowania tego przepisu cukierniczego na wspaniały tort z orzechów, kakao oraz miodu. Ten niesamowity słodki wypiek zachwyci wszystkich zgromadzonych przy stole biesiadników, a także samego solenizanta!

Jeszcze raz: STO LAT i smacznego :)

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
Orzechowa wkładka:
25 dag orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
Masa kawowa z nutką miodu:
1 litr mleka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
5 żółtek
40 dag masła
1 łyżka miodu
2 łyżki rumu
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
1 łyżka rumu
Ponadto:
ok. 10 dag okrągłych biszkoptów
Do dekoracji:
kawa rozpuszczalna
białe cukierki dekoracyjne
kakaowe kwiatki z opłatka

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Orzechy włoskie pokroić, dodać do nich mąkę pszenną i wymieszać. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać orzechy włoskie i miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

W jednej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i żółtka. Pozostałe mleko zagotować. Wsypać do niego kawę rozpuszczalną i wymieszać. Następnie wlać rozmieszane mąki z żółtkami. Ugotować kawowy budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać budyń kawowy, a na koniec dodać miód i rum. Masę kawową podzielić na trzy części.

Biszkopt nasączyć ponczem (do wody wlać rum i wymieszać) i wyłożyć na niego 1/3 część masy kawowej. Na masie rozłożyć nasączone ponczem biszkopty. Następnie wyłożyć 1/3 część masy, a na nią orzechową wkładkę. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Tort udekorować dowolnie kawą rozpuszczalną, białymi cukierkami i kakaowymi kwiatkami. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Miód pszczeli, powodzenia :)
Dorota [2010-01-02 20:38:22]
Miód ma być pszczeli czy sztuczny?
Basia [2010-01-02 14:53:51]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-11-15 13:05:47]
Ciasto poprostu przepyszne!Ja akurat nie robiłam go na tortownicy tylko na zwykłej brytwanie i osobiscie nie polecam zastępowac rumu innym alkocholem bo to może zepsuć cały smak tego ciasta.Goraco polecam:)
sylwunia [2009-11-14 19:39:42]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.