Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek, delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Dokładnie rozmieszać i ostudzić.
Jajka przed rozbiciem dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, sparzyć gorącą wodą i wytrzeć do sucha, bo białka będą potrzebne do pianki, która nie będzie gotowana, lecz spożywana na surowo. Jedną szklankę mleka przelać do miseczki. Dodać żółtka, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane żółtka z mąką. Dokładnie wymieszać i chwilkę razem pogotować. Następnie ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce ugotowany budyń. Na koniec dodać rum.
Galaretkę o smaku owoców lasu rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie biała i sztywna. Na koniec wlać tężejącą galaretkę i wymieszać.
Jedną część kakaowego biszkoptu włożyć do tortownicy, nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę budyniową z rumem, przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Następnie wyłożyć piankę, a na niej rozłożyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na drugi dzień tort wyciągnąć z tortownicy. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier waniliowy i śmietan fix. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Kilka łyżek śmietany włożyć do szprycy i udekorować tort. Do pozostałej śmietany dodać kakao do ciast i wymieszać. Włożyć do czystej umytej szprycy i udekorować tort. Boki tortu udekorować płatkami migdałów, a wierzch tortu można udekorować jeszcze żelkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.