Przepisy Extra

Tort prezydenta

Tort to chyba najbardziej elegancki i wytworny wypiek cukierniczy. Przygotowywany jest zwykle na uroczyste okazje: wesela, chrzciny, roczki, komunie, no i oczywiście urodziny. Tort urodzinowy to specjalny rodzaj tortu. Zwykle specjalnie opisany, ze świeczkami, które solenizant dmuchając powinien zgasić. Najważniejszy moment każdego przyjęcia urodzinowego :)

Przepis na „Tort prezydenta” to przykład na to, że tego typu wypieki cukiernicze są wyjątkowe pod względem smakowym i wizualnym. Wykorzystane do jego przygotowania specjały: ananasy, rodzynki, czekolada, orzechy włoskie, polewa czekoladowa, migdały, wiórki kokosowe i kawa rozpuszczalna, a także aromat rumowy, gwarantują że ten tort, o niepowtarzalnym smaku będzie pyszny. Tort prezydenta ujmuje również oryginalnym i niebanalnym wyglądem. Świetnie prezentuje się na stole wśród innych słodkości. Polecamy!

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
Krem:
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
40 dag masła
puszka ananasa w syropie
5 dag rodzynek
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag orzechów włoskich
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
aromat rumowy
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
migdały
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na 3 części. Każdą część biszkoptu nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na parze. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną. Krem podzielić na 2 części.

Do jednej części kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy.

Rodzynki wcześniej zalać gorącą wodą i kilkoma kroplami aromatu rumowego, i zostawić na 1 godzinę, a następnie osączyć z wody. Do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i sypką kawę rozpuszczalną.

Tort układać następująco: pierwsza część biszkoptu, połowa kremu kawowego, połowa kremu ananasowego, druga części biszkoptu, reszta kremu kawowego, reszta kremu ananasowego i trzecia część biszkoptu.

Wierzch i boki tortu polać polewą czekoladową. Udekorować kokosem i połówkami migdałów. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
39 opinii | Wyraź opinię
4.2614254224 stars based on 2722 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ja również dodaje zawsze spirytus, tort REWELACJA,!!!!!!!!
Franczeska [2009-03-19 12:53:10]
Jajka na parze ubija się nie do sztywności się tylko do chwili aż będzie miało około 40 st.C póżniej się zrobi jajecznica.
Krystyna. [2009-01-11 19:26:07]
ciasto palce lizać!!!!!!!!!!!!! Polecam gorąco
Kamila [2008-08-10 08:45:00]
ja też gratuluje jest nawet nawet dobre
GIENEK Z WAŁBRZYCHA [2007-08-19 14:51:28]
Niektóre osoby obawiają się surowych jaj (salmonella).
Dorota [2007-07-28 22:55:59]
Jaki jest powod ubijania jaj na parze?
Dana [2007-07-28 16:42:40]
jadłam lepszy i tańszy
ela [2007-05-06 15:53:06]
ja osobiscie nigdy nie dodaje malsa do kremow, ja dodaje KASIE, anajczescies robie kermey budyniowe , sa wspaniale i bardzo puszyste.
halus [2007-02-18 12:44:20]
WITAJCIE.PO PIERWSZE ABY KREM BYŁ DOBRY DAJEMY PRAWDZIWE MASŁO A DO MASŁA ZAWSZE DODAJĘ TROCHĘ SPIRYTUSU LUB INNEGO TRUNKU ZMIENIA SIĘ ZUPEŁNIE SMAK KREM NIGDY NIE BĘDZIE MDŁY.A BISZKOPT PIEKĘ OD LAT I NIGDY NIE MA PRAWA UPAŚĆ.-BIAŁKA UBIJAM NA NA SZTYWNO POD KONIEC UBIJANIA DODAJĘ CUKRU,ŻÓŁDKA WYKŁADAM NA GŁĘBOKI TALERZ I DODAJĘ PROSZEK DO PIECZENIA I DWIE ŁYŻKI OCTU.MIESZAM WYLEWAM NA PIANĘ I DODAJĘ MĄKĘ.WSZYSTKO DELIKATNIE WYMIESZAĆ I UPIEC.PO UPIECZENIU NIE BĘDZIE WCALE CZUĆ OCTU A BISZKOPT JEST ZAWSZE SUPERA CO DO TORTU JEST REWELACJA ZWSZE WSZYSCY SIĘ ZACHWYCAJĄ.
IWONA Z CZĘSTOCHOWY. [2007-02-02 14:28:26]
Zastanawiam sie czy moze moje kubki smakowe sa cos nie tak? Biszkopt udal sie fenomenalnie, ale co do kremow to tragedia. Dodatki bomba, ale baza kremowa do kitu. Maslo, maslo, maslo. Chyba bylo by smaczniejsze z dodaniem budyniu waniliowego lub smietankowego do tego masla. Pomysl dobry, smak - nie.
kitka [2006-08-18 01:16:48]
Ja najczęściej piekę torty w dużych (28-30 cm) i średnich (24-25 cm) tortownicach. Natomiast biszkopt pod ten tort upiekłam w średniej wielkości tortownicy, o średnicy 25 cm.
Dorota [2006-08-07 13:07:56]
JAKIE MACIE SREDNICE TORTOWNICY W KTORYCH PIECZECIE?
JULITKA [2006-08-07 12:38:03]
robiłam go na urodziny taty powiem szczerze że troche za słodki i strasznie ale to strasznie czuć masło jak dwie kostki to za dużo ale ogólnie to może być
malwinka [2006-07-20 18:43:00]
Bardzo dobry torcik i szybki przede wszystkim:)Polecam tym,którzy lubią słodkie ponieważ ten słodki jest wyjątkowo.
M5 [2006-06-20 17:37:40]
tort jest rewelacyjny
gosia [2006-03-15 21:24:46]
Cieszę się, że przepisy się udają i jest Pani z nich zadowolona :) Również tort prezydenta wyjdzie Pani doskonale, proszę się nie obawiać, że dwa kremy się pomieszają, po prostu na rozłożony już krem ananasowy należy delikatnie, 'z grubsza' łyżką rozłożyć krem kakaowy, a potem delikatnie go rozsmarować. Powodzenia :)
Dorota [2006-03-11 22:50:31]
Kochana Pani Doroto wiele przepisow Pani juz wyprobowalam i sa rewelacycje a teraz zabieram sie za tort prezydenta tylko nie wiem z tym kremem jak, mam polowe kremu kawowego wylozc na krem ananasowy?nie pomieszaja sie?
Elisabeth z Norwegii [2006-03-08 16:50:20]
Tort jest wspaniały !!!!Robiłam go na urodziny męża.Wszystkim bardzo smakował!Tylko troszkę go urozmaiciłam mianowicie nasączony biszkopt posmarowałam dżemem wiśniowym.Tort zyskał na wyglądzie ,no i smaku.
gosia [2006-03-05 01:41:51]
Ubijanie jajek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać mikserem na puszystą masę-do momentu, aż masa stanie się 'sztywna'. Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :)
Dorota [2006-02-05 16:13:28]
Co to znaczy ubijać jajka na parze? Do jakiego momentu trzeba je ubijać? Liczę na szybką odpowiedź, bo niedługo urządzam urodziny (w tym tyg) tort wygląda apetycznie i chcę aby rówinież tak smakował ;-)
Bi$ka [2006-02-05 14:19:42]
ja mam bardzo prosty przepis na biszkopt.1 szkl. maki , 2 lyzki ziemniaczenej, 5 jaj. 1 szkl cukru, 2 łyzeczki proszku do pieczenia. Ubic białka, potem dodac cukieri żółtka, to ubijamy robotem. Na koniec wsypac obie maki i proszek do pieczenia, lekko wymieszac. Piec okolo 3o min. Biszkopt jest rewelacyjny, kazdemu wychodzi.
HALUS [2006-01-29 21:14:43]
Poprostu pycha pani Dorotko
adam [2006-01-23 16:14:29]
Dzięki Dorotko za tn przepis. REWELACJA !!! polecam wszystkim - proste w wykonaniu, i bardzo szybciutko znika z patery.
hana/16.11.2005/ [2006-01-10 16:55:47]
tort jest pyszny
kucharka [2005-12-29 12:02:05]
Świetny! Sam upiekłem! Warto poświęcić ten czas w kuchni bo efekt jest znakomity! Polecam :)
Staszek [2005-12-24 23:24:16]
Dziękuję za radę.Ja poprostu dawałam za dużo mąki (tak mi się wydaje) bo na 6 jaj 1szklankę tortowej i tyle samo ziemiaczanej chociarz mojej mamie zawsze wychodzi z taką proporcią i nie mieści się w prodiżu.Może też dlatego że ja piekę w piecu elektrycznym , w każdym bądz razie dziękuję za radę
Milena [2005-12-10 22:07:22]
Zazwyczaj na biszkoptowy spód korzystam z takich proporcji: 6 jajek, 1 szklanka curku, 1,2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Piekę go w średniej wielkości tortownicy, a gdy ostygnie (lub najlepiej na drugi dzień) kroję go na 2 lub 3 krążki. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-10 17:15:55]
Mój sposób na udany biszkopt jest taki: Wszystkie składniki (w tym przypadku jajka) powinny mieć taką samą pokojową temperaturę. Najlepiej jest wyciągnąć jajka z lodówki na około godzinę przed pieczeniem. Należy uważnie rozbijać jajka, tzn. aby do białka nie wpadła nawet odrobina żółtka. Miska, w której będą ubijane białka powinna być sucha ( nie powinno w niej być nawet kropelki wody). Także dodaję odrobinkę soli do białek, żeby się szybciej ubiły. No i nie wiem, co mogę jeszcze poradzić. Przyznam się bez bicia, że ja nie mam problemów z biszkoptem, zawsze mi wychodzi.
Dorota [2005-12-10 17:11:55]
uwielbiam piec torty , ten tort wyszedł idealnie tylko z biszkoptem mam zawsze problemy. Pani Doroto jeżeli ma pani jakiś przepis na biszkopt który zawsze wychodzi to byłabym wdzięczna
Milena [2005-12-10 12:39:38]
Biszkopt należy upiec w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24-25 cm), a po ostudzeniu przekroić go na 3 placki. Oczywiście każdy placek powinno się nasączyć ponczem (np. przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym). Życzę powodzenia i pozdrawiam :)
Dorota [2005-12-08 13:55:58]
Kochana Doroto a biszkopt piec w tortownicy czy w jakiejś innej blaszce i czy można go czymś nasączyć?
Emilia49 [2005-12-08 13:23:50]
pyszny słodki taki jest super
Bozena [2005-12-04 20:49:45]
jest bardzo smaczny, ale zamiast olejku rumowego można zalać rodzynki rumem -- bedzie jeszcze lepszy.
hana/16.11.2005/ [2005-11-17 14:18:48]
jest calkiem niezly
marysia [2005-11-01 21:51:55]
Ten tort to naprawde rewelacja! wszystkim tak smakowal ze juz mi powiedzieli ze znowu mam go zrobic! I oczywiscie zrobie, sama z wielka checia zjem sobie kawaleczek!!!
Iza [2005-10-10 11:16:16]
PYCHA
IWA [2005-10-07 16:56:18]
Pani Dorotko.wspaniale przepisy na ciasta!Do tego zdjecia!poprostu super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Gratuluje!
MARZENA [2005-10-05 13:59:52]
EXTRA -ROBILAM NA ROCZEK SYNA
ANNA [2005-09-24 21:17:55]
ciasto bardzo oryginalne i smaczne. idealnie pasuje do kawy lub cherbaty
aga [2005-08-31 13:49:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.