Przepisy Extra

Tort rafaello z konfiturą wiśniową

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
3/4 szklanki przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
aromat arakowy
Masa rafaello:
1/2 litra śmietany 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku “Śnieżki”
paczka biszkoptów (ok. 15 dag)
20 dag wiórków kokosowych
10 dag płatków migdałów
20 dag białej czekolady
Ponadto:
konfitura wiśniowa
5 dag płatków migdałowych
3 dag bezy

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na połowę. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (do przegotowanej wody dodać sok z cytryny, aromat arakowy, całość wymieszać).

Z ½ litra śmietany odlać ½ szklanki i dodać do niej pokruszoną białą czekoladę, całość lekko podgrzać, aż czekolada się rozpuści, i ostudzić. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżkami”, następnie dodać pokruszone biszkopty, wiórki kokosowe i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. ¼ masy odłożyć, a do pozostałej dodać płatki migdałowe.

Jedną część biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową, na nią położyć masę z migdałami, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch i boki tortu posmarować masą bez płatków migdałowych. Tort udekorować bezami i płatkami migdałowymi.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
4.19759519 stars based on 998 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
jednym słowemmmmm REWELACJA !!
ola [2010-01-20 17:59:36]
pieklam toart po raz pierwszy w zyciu i zdaje sie,ze wyszedl. przepis jest swietny!co prawda moj tircik wyglada troszke pokracznie,ale mysler ze nastepnym razem juz wyjdzie ladniejszy!dziekuje za ten przepis!
mini [2009-09-24 16:17:20]
a ja mam fajniuski przepis od znajomego cukiernika:) na jedno jajko dajemy 3 dkg cukru, i 2.5 dka mąki wyjdzie na bank! ja miksuje zawsze do konca, zawsze wychodzi:)
flowerinek [2009-08-14 21:36:17]
ja zamiast tych migdałow dodaje tylko rodzynki i fix do smietany rewelacja i nie pieke w tortownicy tylko w zwykłej brytfanie i gore polewam polewa cekoladowa poprostu bomba!! polecam wszystkim
MoniaM [2009-03-11 07:28:47]
udało sie mi znajśc ten przepis robiłam ten tort 2 lata temu na chrzest dziecka jestem podwujnie zadowolona ze znalazłam ten tort i moge go jeszcze raz zrobić jest cudowny w smaku może go teraz juz nie zgubie:
jola [2009-02-27 16:47:50]
Tort wysmienity! Robilam na urodzinki syna i meza, wszystko wyszlo bez problemu a rodzinka byla zachwycona! Pychota naprawde polecam:) Tort w rodzinie robi furore i przepis powedrowal dalej:) Dziekuje:)
gosiakam [2008-08-18 22:54:01]
kochaniutke ten torcik wymiata podniebienia moim gosciom a najbardzej smakuje mojemu mezusiowi tylko nie chce jesc bo dba o linie ale torcik rewelka upieklem go na swoje urodziny mysleli ze kupny a tu ZONK,,,,POlecam kurki domowe:):)
Meżus [2008-07-12 09:44:27]
pyszne! ale ja robie lekki biszkopt (3 jajka) i nie namaczam ciasta, konfitura wiśniowa sama się tym zajęła :)
Sylwia [2007-12-27 14:26:22]
Torcik bardzo dobry
Agnieszka [2007-09-30 00:39:38]
Można spróbować dodać ananasa, ale nie za dużo. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-13 21:36:03]
można do masy dodać ananasa zamiast migdałów???
eddy [2007-07-11 14:38:43]
Super!!!Dziękuje za przepis torcik wyszedł pyszny!!!
Aga [2007-07-04 21:55:20]
Tort bardzo dobry.Ja zmieszalam czekolade mleczna i biala.Dla mojej rodziny masa moglaby byc troche slodsza.
Jadzi [2007-05-17 23:51:32]
Bardzo dobry. Pierwszy, na urodziny brata, zrobiłam zgodnie z przepisem, teraz piekłam na urodziny córki i troche zmieniłam masę. Zamiast białej czekolady dodałam mleczną. dołożyłam wiśnie namoczone w alkoholu. do biszkoptu dodałam kakao. jeszcze dobra rada- biszkopt nie siądzie, jeżeli do ciasta dodacie łyżke octu. wyróbowane, polecam!!!
kasia [2007-05-10 21:19:35]
REWELKA POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!1
AGUSKAK [2007-05-05 13:14:38]
jak dla mnie to rewelacja
baja [2007-04-25 10:53:42]
do masy dodalem lilier kokosowy ja uzwam kuwertury zamiast czekolady jest leprza ,
lukasz [2007-03-26 20:17:35]
Upiekłam dzisiaj synowi na urodziny,już prawie nie ma i było pycha,polecam.
apsik [2007-03-10 21:14:11]
Biszkopt nie opadnie, jezeli na koniec dodamy 1 lyzke octu . Nie mam klopotow z biszkoptem, bo nigdy nie miksuje do konca. Mikserem ubijam tylko piane z cukrem. Pozostale skladniki dodaje stopniowo i lekko mieszam lyzka by sie polaczyly. Zawsze sie udaje (to do mamci pelna geba)
Danusia [2007-02-24 16:55:56]
Zawsze sie udaje!!!!!!!
Danusia [2007-02-23 08:15:40]
Tortownica o średnicy 23-25 cm. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-02-14 22:11:49]
Ten tort musi byc pyszny i chyba wyprobuje ten przepis.Ale jakiej srednicy musi byc tortownica?
Emi [2007-02-14 22:08:53]
Ładnie wygląda ten tort
Danutka [2007-02-12 19:51:39]
Zrobiłam ten torcik na urodzinki męża,myślałam,że juz wszystko stracone, bo siadł mi biszkopt-ryczałam jak bóbr,myślałam że tylko "gotowiec" może uratowac sytuację,ale nie poddałam się,tu ubrałam tam dodałam iii masa uratowała torcicho wyszło całkiem,całkiem wysokie i pyszniutkie!bardzo sycące i kaloryczne ,ale warto upichcić!!!
mamcia pełną gębą [2007-02-06 10:50:18]
bardzo smaczne
paulina [2007-02-01 18:30:07]
Można użyć aromatu rumowego lub migdałowego. Powodzenia :)
Dorota [2007-01-16 17:54:24]
mam pytanie,czy musi być aromat arakowy?
Mi [2007-01-14 11:57:45]
Dlaczego, proszę się nie obawiać tej podgrzanej śmietany z biała czekoladą, nic się z nią nie stanie - robiłam już tak wiele razy i wszystko było dobrze. Tej śmietany nie należy zagotować, tylko lekko podgrzać - tak żeby rozpuściła się w niej czekolada - można od czasu do czasu mieszać łyżką, żeby ta czekolada szybciej się rozpuściła. Potem tę masę należy ostudzić i dodać do ubitej reszty śmietany. Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-09 22:06:25]
bede go robic ale boje sie ze ta biala czekolada ze smietana to cos nie tak?
gosik [2007-01-09 20:56:25]
piekłam jest bardzo pyszny wszystkim gościom smakował
beata [2006-12-08 20:01:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.