Przepisy Extra

Tort z brzoskwiniami na zimno

To pyszne, warstwowe ciacho możliwe do wykonania bez użycia piekarnika ;)

Jest dosyć łatwe do przygotowania, szybkie i przepyszne. Pięknie prezentuje się na stole i cudnie smakuje!

Może być podane jako tort urodzinowy lub jako extra ciasto na wyjątkowe przyjęcie lub spotkanie w gronie rodzinnym. Jest idealne na każdą okazję i na każdy sezon.

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)

Tort z brzoskwiniami na zimno

Składniki:

Herbarnikowo-krakersowy spód:
15 dag herbatników
5 dag krakersów
15 dag masła
5 łyżek mleka
Masa serowo-kakaowa:
20 dag masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki jogurtu greckiego
60 dag serka homogenizowanego (waniliowy)
2 łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
1 ½ łyżki rumu
aromat rumowy
Masa śmietankowa z brzoskwiniami:
500 ml śmietanki 30%
30 dag jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń
1 ½ łyżki żelatyny
5 łyżek wody
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
kandyzowane wiśnie
Do dekoracji:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

Sposób wykonania:

Herbatniki i krakersy połamać na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać masło i mleko. Położyć na małym ogniu i podgrzewać, aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Dużą torownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej masę herbatnikowo-krakersową. Wyrównać i odstawić do ostudzenia.

Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jogurt grecki, serek homogenizowany, kakao do ciast, rum, kilka kropli aromatu rumowego i letnią żelatynę. Gotową masę serowo-kakaową wyłożyć na ciasteczkowy spód i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Następnie dodać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Na koniec przełożyć brzoskwinie i wymieszać łyżką. Gotową masę śmietankową z brzoskwiniami wyłożyć na serowo-kakaowej masie. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać letnią żelatynę i razem zmiksować. Ubitą śmietanką udekorować tort (np. robiąc rozetki i napis). Na co drugiej rozetce położyć kandyzowaną wiśnię. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.