Przepisy Extra

Tort żurawinowy z masą śmietankową

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
aromat śmietankowy
25 dag serka mascarpone
Ponadto:
dżem żurawinowy (ok. 30 dag)
10 dag suszonych żurawin
Do dekoracji:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
aromat śmietankowy

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix, aromat śmietankowy, serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem żurawinowy, a na niego wyłożyć masę śmietankową. Masę posypać suszonymi żurawinami (trochę odłożyć do dekoracji tortu) i położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i włożyć tort do lodówki na około 30 minut.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix, aromat śmietankowy i delikatnie zmiksować. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Tort udekorować śmietaną, suszonymi żurawinami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.3431475104 stars based on 36899 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Bardzo się cieszę, że się udał i że smakował. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-22 23:15:45]
Pani Dorotko,tort jest rewelacyjny! Ja użyłam śmietany 36% bez śmietan - fixu i też było super:)
Ania [2011-02-18 17:43:09]
Wow :) to super, bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-19 11:21:42]
Pani Dorotko, dobrze Pani trzymała kciuki bo tort się udał i jest smaczny a śmietana super się ubiła.Pozdrawiam.
Kasia O [2010-11-17 19:18:04]
Proszę i trzymam kciuki za udany wypiek :)
Dorota [2010-11-17 10:08:34]
Bardzo Pani dziękuję i odezwę się gdy już upiękę.Pozdrawiam.Kasia O
Kasia O [2010-11-14 18:37:59]
Witam, biszkoptu nie trzeba nasączać, co do śmietany to przed ubijaniem powinna być ona dobrze schłodzona, i od razu należy ją ubijać na najwyższych obrotach. Gdy już się ubije należy dodawać do niej pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się całej masy (długo nie miksować). Powodzenia :)
Dorota [2010-11-13 19:03:38]
Pani Doroto, zamierzam upiec ten tort ale proszę o pomoc: czy biszkoptu niczym nie nasączać oraz jak prawidłowo ubijać śmietanę by była taka jak na Pani torcie.Wdzięczna za poradę Kasia O.
Kasia O [2010-11-13 15:45:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.