Przepisy Extra

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Przedstawiam Wam przepis na bardzo kruche i słodkie ciasto z aromatyczną masą jabłkową :) Jest to ciasto na każdą okazję i na każdy sezon!

Oczywiście najlepsza będzie latem lub jesienią, kiedy pod ręką będą świeże i soczyste jabłuszka z własnego ogrodu - mniam :)

To proste, łatwe i tanie do przygotowania ciasto, które jest wyjątkowo smaczne i zawsze cieszy się dużą popularnością. Smakuje wszystkim, i dużym i małym. Świetnie smakuje podana na ciepło z gałką waniliowych lodów - pycha!

Ale można ją także dowolnie modyfikować, np. na Boże Narodzenie, do kruchego ciasta można dodać 1 szklankę zmielonych orzechów włoskich zamiast mąki pszennej, a na koniec całość polać dużą ilością polewy czekoladowej z dodatkiem cynamonu i całość udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Czytaj więcej

Na Wielkanoc do kruchego ciasta dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, a na koniec całość polewamy lukrem lub białą polewą czekoladową i dekorujemy żółtym cukierkami - mmm... jabłuszkowe cudo!

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
4 żółtka
aromat waniliowy
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
3 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby masa jabłkowa się nie przypaliła. Na koniec dodać bułkę tartą i wymieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut.

Ostudzone ciasto posypać dużą ilością cukru pudru.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.