Przedstawiam Wam przepis na bardzo kruche i słodkie ciasto z aromatyczną masą jabłkową :) Jest to ciasto na każdą okazję i na każdy sezon!
Oczywiście najlepsza będzie latem lub jesienią, kiedy pod ręką będą świeże i soczyste jabłuszka z własnego ogrodu - mniam :)
To proste, łatwe i tanie do przygotowania ciasto, które jest wyjątkowo smaczne i zawsze cieszy się dużą popularnością. Smakuje wszystkim, i dużym i małym. Świetnie smakuje podana na ciepło z gałką waniliowych lodów - pycha!
Ale można ją także dowolnie modyfikować, np. na Boże Narodzenie, do kruchego ciasta można dodać 1 szklankę zmielonych orzechów włoskich zamiast mąki pszennej, a na koniec całość polać dużą ilością polewy czekoladowej z dodatkiem cynamonu i całość udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Czytaj więcej
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Dużej wielkości tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej połowę kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby masa jabłkowa się nie przypaliła. Na koniec dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, a na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut.
Ostudzone ciasto posypać dużą ilością cukru pudru.
Smacznego.