smaczny.pl przepisy kulinarne

Truskawkowiec przekładany kakaowym biszkoptem

Dodane przez w dniu
60 odsłon dziennie
Wyraź opinię
2.875 stars based on 8 reviews Ciasta i słodkości
Truskawkowiec przekładany kakaowym biszkoptem

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki żytniej (pełnoziarnistej)
2 łyżki kakao do ciast
Cytrynowy poncz:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody (przegotowanej letniej)
Masa jogurtowo-truskawkowa:
37 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
40 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 galaretka truskawkowa
3 łyżeczki żelatyny
250 ml wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
40 dag truskawek (mogą być mrożone)

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką żytnią, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Galaretkę truskawkową i żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie (250 ml). Truskawki, jeśli są mrożone, to rozmrozić. Połowę truskawek zmiksować blenderem, a połowę pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder i całość razem zmiksować. Dodać zmiksowane i pokrojone truskawki, ostudzoną galaretkę z żelatyną i razem wymieszać.

Sok z cytryny wymieszać z wodą i powstałym ponczem nasączyć jedną część biszkoptu. Następnie wyłożyć ¾ masy jogurtowo-truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić pozostałym cytrynowym ponczem i wyłożyć pozostałą jogurtowo-truskawkową masę. Włożyć ciasto do lodówki na około 20 minut.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Przełożyć do niej zamrożone truskawki (jeśli są duże można je przekroić na połowę lub na cztery części). Gdy galaretka z truskawkami zacznie tężeć wyłożyć ją na masę jogurtowo-truskawkową i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.