Przepisy Extra

Truskawkowy przekładaniec z jogurtowo-śmietankową masą

Przedstawiam Wam kolejną słodką wariację truskawkową - następny fajny przepis z wykorzystaniem słodkich, aromatycznych i soczystych truskawek - mniam :)

W jeden dzień pieczemy biszkopt, a na drugi dzień składamy ciasto - to prosta i sprawdzona metoda na udane ciacho. Dużo się nie napracujemy, bo pracę rozłożymy na dwa dni ;) Czytaj więcej

Ten słodki przekładaniec bardzo ładnie się prezentuje, przyciąga wręcz i kusi, a smakuje wybornie :)

W tym sezonie truskawkowym musisz się na niego skusić. Niech truskawkowe szaleństwo trwa....!

Smacznego :)

Składniki:

Jasny biszkopt:
6 jajek
sól
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
1/3 szklanki wody (przegotowanej)
2 łyżki soku z cytryny
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
ok. 10 dag herbatników kakaowych
Masa jogurtowo-śmietankowa:
35 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed krojeniem).

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Następnie zagotować, wsypać galaretki truskawkowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać.

Jedną część biszkoptu nasączyć cytrynowym ponczem (letnią, przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryn), wyłożyć połowę tężejącej masy truskawkowej (4-5 łyżek należy odłożyć na koniec do dekoracji ciasta), przykryć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć pozostałą część masy truskawkowej, przykryć drugą częścią jasnego biszkoptu i nasączyć pozostałym cytrynowym ponczem.

Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę ubić. Do śmietanki dodać jogurt grecki, serki homogenizowane, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę jogurtowo-śmietankową wyłożyć na jasny biszkopt. Do pozostałej masy truskawkowej (prawdopodobnie już stężałej) dodać 1-2 łyżki gorącej wody i dokładnie rozmieszać, a gdy masa przestygnie, polać ciasto w tzw. esy-floresy. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.3096774192 stars based on 62 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo! Cieszę się, że ciasto tak Pani i rodzince zasmakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-21 22:17:18]
Ciasto bardzo smaczne i ladnie wyglada. Robilam juz kilka razy polecam.
Małgosia [2016-08-21 21:04:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.