smaczny.pl przepisy kulinarne

Udka kurczaka w złocistej skórce

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.882352941 stars based on 17 reviews Dania główne

Udka kurczaka z aromatyczną i apetycznie chrupiącą skórką, pod którą ukrywa się delikatne i miękkie mięso polecają się na dzisiejszy obiadek :)

Do takich udek idealnie pasują pieczone ziemniaczki i surówka z marchewki lub z kapusty pekińskiej - pycha!

Smacznego :)

Składniki:

2 udka kurczaka
3-4 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka
przyprawa gyros
słodka papryka w proszku
pieprz
1 mini kostka czosnkowa

Sposób wykonania:

Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Pospać przyprawami: przyprawą do kurczaka, przyprawą gyros, słodką papryką w proszku, majerankiem, solą i pieprzem. Na wierzch rozkruszyć mini kostkę czosnkową. Tak przygotowane udka włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Do rondka wlać olej i przełożyć udka kurczaka. Włożyć do nagrzanego piekarnika (rondla nie przykrywać pokrywką, ma być otwarty). Piec około 80 minut w temperaturze 170 °C. Pod koniec pieczenia udka polewać kilka razy gorącym tłuszczem, na którym pieką się udka.

Upieczone udka z kurczaka podawać z ryżem lub z ziemniakami i dowolną surówką.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.