smaczny.pl przepisy kulinarne

Wakacyjne danie z kurczakiem i ryżem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.625 stars based on 16 reviews Dania główne

Składniki:

50 dag filetu z kurczaka (1 podwójny filet)
3 łyżki oleju
5 dag cebuli
15 dag czerwonej papryki
40 dag pieczarek
sól prowansalska
pieprz kolorowy
10 dag ryżu (1 woreczek)
3 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
ostra papryka w proszku
zioła prowansalskie
1 pęczek zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kurczaka i zrumienić. Obie cebule obrać, pokroić w piórka, dodać do kurczaka i razem podsmażyć. Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli z kurczakiem. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i przełożyć na patelnię. Dodać szczyptę soli prowansalskiej, kolorowego pieprzu i wymieszać. Całość razem dusić w wodzie, którą puszczą pieczarki, a jak woda wyparuje, jeszcze chwilkę podsmażyć.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na patelni. Następnie dodać obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, szczyptę przyprawy do gyrosa, ostrej papryki w proszku i ziół prowansalskich. Całość razem wymieszać i podsmażyć jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodać opłukaną, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę i razem wymieszać.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji. To smaczne i szybkie danie z patelni.

Smacznego wakacyjnego obiadku! :)

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.