Przepisy Extra

Warstwowa i aromatyczna szarlotka

To kruche, warstwowe i aromatyczne ciacho z jabłkową masą - mniam :)

Przepis na ciasto jest dosyć prosty, a sam wypiek po prostu rozpływa się w ustach... warto sprawdzić!

Sezon jabłkowy w pełni, jabłuszek jest mnóstwo - więc jak ciacho, to teraz tylko z nimi.

A jeśli znudziły Wam się już tradycyjne szarlotki, bądź nie macie pomysłu na jabłkowy wypiek - to ten przepis jest właśnie dla Was... udanych wypieków!

Smacznego :)

Składniki:

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru
20 dag masła
4 żółtka
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
½ opakowania cukru waniliowego
Aromatyczna masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
1 ½ łyżki cynamonu
kisiel cytrynowy
2 łyżki kaszy manny
Dodatkowo:
4 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę krupczatkę. Dodać cukier, masło, żółtka, olej, sok z cytryny, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej części ciasta zrobić kulę, zawinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać rodzynki (zalać je wcześniej gorącą wodą z kilkoma kroplami rumu, zostawić do ostudzenie i osączyć), sok z cytryny, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon, kisiel cytrynowy (w proszku) oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie razem wymieszać, podzielić na połowę i ostudzić.

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną kulę ciasta, wyłożyć jedną część masy jabłkowej, na to rozsypać 2 łyżki bułki tartej, następnie zetrzeć drugą kulę ciasta, na to druga część masy jabłkowej, rozsypane kolejne 2 łyżki bułki tartej i na górę zetrzeć trzecią część ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C. Po ostudzeniu i przed podaniem na stół posypać szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
11 odsłon dziennie
2 opinie | Wyraź opinię
4.3739130432 stars based on 69 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Ewelinka [2011-10-06 13:08:39]
Bardzo smaczna ;) jest lepsza od tradycyjnej i ładnie wygląda. Jak robię szrlotkę to tylko taką.
Agusia [2011-10-06 12:42:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.