Przepisy Extra

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i boczkiem

Składniki:

Zapiekanka:
2 kg ziemniaków
20 dag czerwonych buraczków
20 dag marchwi
10 dag pietruszki (korzeń)
5 dag selera (korzeń)
50 dag wędzonego boczku
25 dag cebuli
przyprawa do ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
10 dag żółtego sera
pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Ziemniaki, czerwone buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (ziemniaki w duże plasterki, a pozostałe składniki w mniejsze). Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.

Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem (na dno można położyć skórę z boczku) i układać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę ziemniaków (posypać je szczyptą przyprawy do ziemniaków, soli i pieprzu), połowę czerwonych buraków, połowę warzyw (czyli marchewki wymieszanej z pietruszką i selerem), połowę boczku (posypać go szczyptą majeranku) i na górę połowę cebuli. Następnie układamy w takiej samej kolejności pozostałe składniki. Na górę należy rozłożyć smalec.

Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch zapiekanki, zamknąć naczynie i zostawić tak na około 5 minut. Następnie posiekać szczypiorek, posypać nim wierzch zapiekanki i podać na stół.

Zapiekankę ziemniaczaną można podawać z dodatkiem maślanki lub dowolnej surówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super! Bardzo się cieszę, że zapiekanka Wam smakowała :)
Dorota [2013-09-23 16:05:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.