Przepisy Extra

Warstwowe ciasto z toffi i kaszą manną na Sylwestra

Składniki:

Ciasto miodowe:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
15 dag masła
4 łyżki miodu
7 łyżek śmietanki 30%
2 jajka
Masa z kaszą manną:
1/2 litra mleka
20 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
aromat waniliowy
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
aromat waniliowy
Do dekoracji:
kolorowe cukier konfetti

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Następnie dodać miękkie masło, miód, śmietankę i jajka. Razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części i każdą część ciasta rozłożyć cienko w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 minut w temperaturze 180 °C. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić.

Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Razem zagotować i do gotującego się mleka wsypać cienką strużką kaszę mannę i mieszać. Masę chwilę pogotować na małym ogniu. Na koniec dodać kilka kropli aromatu waniliowego i wymieszać.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (toffi najlepiej ugotować wcześniej, jeszcze przed pieczeniem miodowych placków).

Na jedną część ciasta miodowego wyłożyć ciepłą masę z kaszą manną, przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć ciepłą masę toffi i przykryć trzecią częścią ciasta.

Do rondelka przełożyć połamaną na kostki czekoladę. Dodać mleko i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość podgrzewać i mieszać do połączenia się składników. Gotową polewę czekoladową lekko ostudzić i polać wierzch ciasta. Następnie udekorować kolorowymi cukierkami konfetti i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.