Przepisy Extra

Warstwowy budyniowiec bez pieczenia

Składniki:

Masa budyniowa:
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
20 dag masła
aromat rumowy (lub 2-3 łyżki rumu)
Dodatkowo:
40 dag herbatników (2 duże opakowania)
2 galaretki wiśniowe
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Połowę mleka wlać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować razem mikserem (na małych obrotach) i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, ugotować budyń i ostudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać partiami budyń i na koniec dodać kilka kropli aromatu rumowego (a w wersji dla dorosłych polecam dodać rum). Gotową masę budyniową podzielić na trzy równe części.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie formy rozłożyć warstwę herbatników (potrzebne będzie około 25 sztuk na jedną warstwę), następnie masę budyniową, kolejną warstwę herbatników, masę budyniową, ostatnią warstwę herbatników i na koniec masę budyniową. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wiśniową wylać na ciasto i posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
11 odsłon dziennie
19 opinii | Wyraź opinię
4.349785144 stars based on 1629 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Witam :) Nie używamy tutaj gotowych budyniów, lecz budyń gotujemy z podanych w przepisie mąk, cukru i żółtek. Proszę zrobić wszystko według wskazówek podanych wyżej w przepisie. Tak budyń ma być ugotowany, a potem jak się ostudzi ucieramy go z masłem. Powodzenia :)
Dorota [2018-01-23 10:05:05]
Witam,ile tych budyniów,czy mają być ugotowane i dopiero ucierane z masłem?chodzi mi o to na herbatnikach.
Mario [2018-01-22 15:58:56]
No to super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i wszystkim smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2017-01-18 21:51:30]
Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam tak że od razu wlałam gorącą masę na herbatniki :) W święta znikało w mig ;) Pycha.
wera [2017-01-05 18:32:15]
Jeśli chodzi o ten powyższy przepis to tak :)
Dorota [2016-12-10 22:02:58]
Zgodnie z przepisem to przynajmniej ja tak rozumiem ze trzeba ostudzić budyń a później dopiero utrzeć masło i dodawać do tego masła budyń. Dobrze rozumiem?
wera [2016-12-08 16:41:37]
Bardzo się cieszę, że moje ciasta Wam smakują :) A odnośnie tego budyniowca, to nie wiem za bardzo o który przepis chodzi, ale jeśli on jest na herbatnikach, to podejrzewam, że masło jest użyte do masy, czyli wrzuca się go do mleka, razem gotuje, a potem wlewa rozmieszane mąki lub budynie w proszku. I taką gotową i gorącą budyniową masą przekłada herbatniki, a potem odstawiamy ciasto do ostudzenia... Jeśli będą nadal jakieś pytania, to proszę pisać, chętnie pomogę :) Powodzenia :)
Dorota [2016-12-05 13:39:56]
Ciasto bardzo dobre mój mąź z dziećmi się obiadali
Wioletta [2016-12-01 14:40:45]
Lubie Pani przepisy,dziekuje.W ostatnim przepisie budyniowca z herbatnikami nie bardzo wiem co mam zrobic z 20dkg masla.Zagotowac je z budyniem czy ubic maslo i dodac wystidzona mase budyniowa.
Ewa Z . [2016-11-28 13:37:47]
Jestem tu pierwszy ,super ciasta ,proste smaczne i szybkie do wykonania ..
Maria [2016-11-24 22:14:37]
To super, bardzo się cieszę, że budyniowiec się udał :)
Dorota [2016-11-17 12:37:28]
jest rewelacyjny-wszyscy sie zajadali- poszedłw chwile-szybki prosty..swietny
magda [2016-11-10 08:48:57]
Będą, będą ;) To powodzenia życzę i smacznego :)
Dorota [2014-03-07 14:17:55]
Dziękuję pięknie i cieszę się, że ciasto smakowało. Dziękuję też za ciekawą propozycję na kolejne ciasto ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2014-01-20 14:12:50]
Bardzo smaczne i szybkie ciasto:)Proponuje do masy budyniowej dodać paczkę wiórek kokosowych i zamiast ciastek dać krakersy. Na wierzch zamiast galaretki posypać wiórkami :-) W każdej postaci jest bardzo smaczne. Polecam.
aga [2014-01-20 11:52:24]
Dziękuję za szybkie przetestowanie przepisu i cieszę się, że ciasto smakowało. Inne Panie zachęcam do zrobienia tego ciacha, powodzenia i smacznego :)
Dorota [2014-01-20 11:25:08]
Na pewno wypróbuje ten przepis. Wygląda bardzo smakowicie mniam :)
kate [2014-01-20 08:12:50]
wygląda apetycznie :)
Magdaa [2014-01-19 13:13:46]
Szybki i smaczny, sprawdziłam i polecam!
Małgorzata.P. [2014-01-19 07:07:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.