smaczny.pl przepisy kulinarne

Warstwowy jabłecznik bez mąki pszennej

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.321585903 stars based on 227 reviews Ciasta i słodkości

To fajny pomysł na ciasto bez mąki pszennej... teraz coraz więcej osób stara się unikać tej mąki i szuka właśnie przepisów na wypieki bez mąki pszennej, więc proszę - przedstawiam Wam cudowne ciasto z soczystymi jabłuszkami :)

U mnie jeszcze jabłuszka z własnego ogrodu, które to przezimowały w piwnicy całą zimę i dotrwały do teraz :) Czekały na słodkie użycie... do ciasta :) no i się doczekały!

Na to ciasto mogą się skusić również diabetycy, gdyż nie ma w nim tak dużo cukru, a ten który tutaj użyłam to cukier brzozowy, ale i jego ilość można zmniejszyć. Czytaj więcej

Ten jabłecznik świetnie prezentuje się na stole, kusi kolorami i apetycznymi kawałkami jabłuszek.

Jest on też fajnym wypiekiem dla osób odchudzających się, a Ci którzy nie liczą kalorii, to śmiało mogą go posypać słodkim cukrem pudrem lub polać dużą ilością przepysznej polewy czekoladowej - mniam :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!

Warstwowy jabłecznik bez mąki pszennej

Składniki:

Ciasto bez mąki pszennej:
10 dag orzechów włoskich (mielonych, 1 szklanka z czubkiem)
10 dag płatków owsianych (mielonych, 1 szklanka z czubkiem)
10 dag siemienia lnianego (zmielonego, ¾ szklanki)
4 łyżki mąki żytniej
10 dag masła
3 żółtka
2 łyżki cukru (brzozowego)
Masa jabłkowa:
1,40 kg jabłek (waga po obraniu)
1 kisiel cytrynowy
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe (z cukrem)
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego (niekoniecznie)
Masa kokosowa:
5 białek
5 łyżek cukru (brzozowego)
3 łyżki oleju
10 dag wiórków kokosowych
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

W młynku do kawy zmielić po kolei obrane z łupin orzechy włoskie, płatki owsiane i siemię lniane. Przesypać do miski, dodać mąkę żytnią, proszek do pieczenia i razem wymieszać.

Do nowej miski przełożyć masło i żółtka. Dodać cukier, szczyptę soli i utrzeć mikserem. Następnie wsypać sypkie produkty i wyrobić ręką.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (a dokładnie równomiernie rozsypać, bo wyjdzie takie sypkie, a na koniec ucisnąć - uklepać ręką). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Wsypywać partiami do miski i posypywać je kisielem cytrynowym w proszku i mąką ziemniaczaną, od czasu do czasu potrząsając miską, aby kostki jabłek obtoczyły się w tych sypkich składnikach. A na koniec wyłożyć je na podpieczone ciasto.

Połowę mleka przelać do garnka i zagotować. Do pozostałego dodać budynie waniliowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, żółtka i cukier waniliowy. Całość razem zmiksować mikserem i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając, a następnie gorący budyń rozłożyć na jabłkach.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i razem wymieszać. Gotową masę kokosową wyłożyć na masę budyniową i całość włożyć do piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można, powodzenia :)
Dorota [2017-03-09 22:16:27]
A zamiast zytniej mąki mozna dodac pszenną .specjalnie bym musiala kupic .
Małgosia [2017-03-08 17:35:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.