Przepisy Extra

Warstwowy jabłecznik z malinami

Składniki:

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mąki kukurydzianej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 żółtek
20 dag masła
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kakao do ciasta
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
¼ szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody
Beza:
8 białek
sól
¾ szklanki cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
70 dag malin
cukier puder

Sposób wykonania:

Żółtka zmiksować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz dodać sok z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 26 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie formy rozłożyć ¾ kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast, zagnieść i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wsypać cukier (można dodać go więcej, jeśli jabłka są kwaśne), wymieszać i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa jabłkowa się nie przypaliła. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, wlać do masy, wymieszać, całość zagotować i zdjąć z ognia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem zmiksować.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę jabłkową, na niej ułożyć połowę malin, następnie przykryć je delikatnie bezą. Na górze poukładać pozostałe maliny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Formę z ciastem ponownie włożyć do nagrzanego piekarnia i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.425 stars based on 16 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.