Przepisy Extra

Warstwowy sernik na zimno z truskawkami

To bardzo prosty w przygotowaniu sernik z pysznymi masami: serową, śmietankowo-truskawkową i galaretkową z truskawkami :) Te słodkie i aromatyczne warstwy przekładane są kolorowymi herbatnikami.

Sernik jest pyszny i przepięknie prezentuje się na stole. Kusi wręcz swoimi warstwami i kolorami!

Jest on idealny na upalne wakacyjne dni, ale i nie tylko ;) Dobrze schłodzony smakuje wybornie i śmiało może zastąpić nawet lody ;) Czytaj więcej

Ten sernik z galaretką to coś wspaniałego dla miłośników słodkich i kolorowych galaretek. Zajadają się nim dzieci, ale przyciąga też dorosłych domowników i gości :)

Przedstawiony tutaj przepis to fajny i sprawdzony pomysł na inne ciacho z truskawkami, nie kruche, nie biszkopt lecz właśnie sernik...

Smacznego :)

Składniki:

Masa serowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
250 ml śmietanki 30%
18 dag jogurtu naturalnego (mały kubek)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
aromat waniliowy
4 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Masa śmietankowo-truskawkowa:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
½ szklanki wody
30 dag truskawek
Dodatkowo:
ok. 25 dag kakaowych herbatników
ok. 15 dag jasnych herbatników
Dodatkowo:
20 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć twaróg, dodać śmietankę, jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Lekko ostudzoną żelatynę wlać do masy serowej i razem zmiksować blenderem.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć warstwę kakaowych herbatników, następnie wyłożyć masę serową i przykryć kolejną warstwą kakaowych herbatników. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuścić razem w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem na gładką masę. Śmietankę ubić, przełożyć do niej zmiksowane truskawki oraz ostudzoną galaretkę z żelatyną. Całość razem zmiksować i gdy zacznie tężeć, wyłożyć na kakaowe herbatniki. Po około 5 minutach rozłożyć warstwę jasnych herbatników i włożyć ciasto do lodówki na około 15 minut.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Następnie pokroić i rozłożyć na herbatnikach. Tężejącą galaretkę truskawkową wyłożyć na truskawki. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.339759036 stars based on 83 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.