smaczny.pl przepisy kulinarne

Wegetariańska zupa z botwinką i jarmużem

Dodane przez w dniu
82 odsłony dziennie
Wyraź opinię
3 stars based on 9 reviews Zupy

Składniki:

10 dag cebuli
1 łyżka masła
25 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 ½ litra wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
pieprz czarny
½ pęczka botwinki
5 dag jarmużu (kilka liści)
3 łyżki śmietany 12%
lubczyk (suszony)

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć masło, roztopić, przełożyć cebulę i zeszklić. Ziemniaki i buraczki botwinki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do cebuli. Chwilkę razem podsmażyć, a następnie zalać wodą, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, Vegetę oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i pogotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut.

Liście botwinki i jarmuż (twarde łodyżki usunąć) opłukać, osuszyć i pokroić. Przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować i pogotować jeszcze razem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Zdjąć z ognia.

Śmietanę zahartować gorącą zupą, wlać do zupy i wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny, rozgnieciony w palcach majeranek, lubczyk i całość razem wymieszać. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.