Przepisy Extra

Wegetariańska zapiekanka z dynią na kolorowo

Składniki:

Zapiekanka:
1 1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
80 dag dyni (waga po obraniu)
1/2 kg pomidorów
35 dag cebuli
15 dag pomarańczowej papryki
10 dag zielonej papryki
sól morska
pieprz
przyprawa do ziemniaków
imbir
gałka muszkatołowa
oregano
natka zielonej pietruszki (suszona lub świeża)
Dodatkowo:
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Pomarańczową i zieloną paprykę przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski.

Duże żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na spód wyłożyć połowę ziemniaków - posypać szczyptą soli morskiej, pieprzu i przyprawy do ziemniaków, potem rozłożyć połowę cebuli, pomarańczową i zieloną paprykę, dynię – posypać ją szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej, dalej rozłożyć pomidory – posypać je szczyptą soli morskiej i oregano, a na koniec rozłożyć pozostałą cebulę oraz ziemniaki – posypać je szczyptą soli morskiej, pieprzu i przyprawy do ziemniaków.

Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 60 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką zielonej pietruszki.

Tej pysznej zapiekanki wychodzi duuużo, podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.