Mazurek to słodka podstawa wielkanocnego stołu, z czego cieszą się bardzo miłośnicy słodkości, i to przez duże S ;)
Mazurek wielkanocny można nazwać ciastem jednego dnia, no najwyżej dwóch dni. Przygotowywany tradycyjnie na Święta Wielkanocne, ten słodki przysmak potrafi zniknąć w oczach ze świątecznego stołu. Przepisów na ten przepyszny specjał jest niemało: z orzechami, z bakaliami, mazurek czekoladowy, mazurek kokosowy, mazurek wiśniowy … i można by tak wymieniać bez końca.
Tutaj przedstawiamy przepis na mazurka z masą kajmakową. To jeden z najbardziej popularnych i najprostszych mazurków wielkanocnych. Jest on w kształcie ogromnego jaja. Kruche, słodkie i z dodatkiem chrupiących bakalii... mmm.... czego chcieć więcej ;) Czytaj więcej
Tego smacznego mazurka warto wykonać na co najmniej jeden dzień przed Świętami, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na to, by wykazać się swoimi walorami smakowymi. Kajmak musi stężeć, a składniki powinny „przejść sobą” zapewniając wyjątkowy, niepowtarzalny smak i ucztę dla podniebienia. Mazurek jest słodki do granic możliwości.... bo taki podobno mazurek powinien być!
Chociaż na przygotowanie mazurka wielkanocnego z masą kajmakową potrzeba trochę czasu, zapewniam że warto, świąteczni goście na pewno będą zachwyceni jego kompozycją smakową i eleganckim wyglądem.
I pamiętajcie, że ten typowy wielkanocny wypiek na Święta musi być! Koniecznie :)
Życzymy smacznego i wesołych Świąt :)
Do miski przesypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło, żółtka, mleko, proszek do pieczenia, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej rozłożyć kruche ciasto i uformować kształt jajka z lekkim brzegiem do góry.
Formę z uformowanym jajkiem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić i posmarować powidłami śliwkowymi.
Herbatniki pokruszyć i rozsypać na powidłach śliwkowych.
Mleko w puszcze włożyć do garnka, zlać wodą i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu należy dolewać wody, aby puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie wodę z garnka wylać i po około 10 minutach puszkę ostrożnie otworzyć. Białą czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać do niej mleko, razem podgrzewać i mieszać, aby masa się połączyła. Następnie przełożyć do niej ugotowane mleko z puszki. Całość razem zmiksować i wyłożyć na pokruszonych herbatnikach.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i razem podgrzewać, cały czas mieszając, aby polewa się połączyła. Gotową polewą udekorować wielkanocny mazurek. Polewą zrobić 3 gałązki palmy, a z płatków migdałów zrobić bazie. Polewą obrysować także jajko i obsypać wiórkami kokosowymi.
Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na 24 godziny.
Smacznego i Wesołych Świąt :)