Przepisy Extra

Wielkanocny mazurek z pyszną kajmakową masą

Mazurek to słodka podstawa wielkanocnego stołu, z czego cieszą się bardzo miłośnicy słodkości, i to przez duże S ;)

Mazurek wielkanocny można nazwać ciastem jednego dnia, no najwyżej dwóch dni. Przygotowywany tradycyjnie na Święta Wielkanocne, ten słodki przysmak potrafi zniknąć w oczach ze świątecznego stołu. Przepisów na ten przepyszny specjał jest niemało: z orzechami, z bakaliami, mazurek czekoladowy, mazurek kokosowy, mazurek wiśniowy … i można by tak wymieniać bez końca.

Tutaj przedstawiamy przepis na mazurka z masą kajmakową. To jeden z najbardziej popularnych i najprostszych mazurków wielkanocnych. Jest on w kształcie ogromnego jaja. Kruche, słodkie i z dodatkiem chrupiących bakalii... mmm.... czego chcieć więcej ;) Czytaj więcej

Tego smacznego mazurka warto wykonać na co najmniej jeden dzień przed Świętami, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na to, by wykazać się swoimi walorami smakowymi. Kajmak musi stężeć, a składniki powinny „przejść sobą” zapewniając wyjątkowy, niepowtarzalny smak i ucztę dla podniebienia. Mazurek jest słodki do granic możliwości.... bo taki podobno mazurek powinien być!

Chociaż na przygotowanie mazurka wielkanocnego z masą kajmakową potrzeba trochę czasu, zapewniam że warto, świąteczni goście na pewno będą zachwyceni jego kompozycją smakową i eleganckim wyglądem.

I pamiętajcie, że ten typowy wielkanocny wypiek na Święta musi być! Koniecznie :)

Życzymy smacznego i wesołych Świąt :)

Składniki:

Kruche ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
25 dag masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
1 średni słoik powideł śliwkowych lub nutelli ze śliwek
ok. 10-15 dag herbatników lub biszkoptów
Kajmakowa masa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
10 dag białej czekolady (1 tabliczka)
4 łyżki mleka
Polewa czekoladowa:
5 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
Do dekoracji:
płatki migdałowe
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło, żółtka, mleko, proszek do pieczenia, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej rozłożyć kruche ciasto i uformować kształt jajka z lekkim brzegiem do góry.

Formę z uformowanym jajkiem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić i posmarować powidłami śliwkowymi.

Herbatniki pokruszyć i rozsypać na powidłach śliwkowych.

Mleko w puszcze włożyć do garnka, zlać wodą i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu należy dolewać wody, aby puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie wodę z garnka wylać i po około 10 minutach puszkę ostrożnie otworzyć. Białą czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać do niej mleko, razem podgrzewać i mieszać, aby masa się połączyła. Następnie przełożyć do niej ugotowane mleko z puszki. Całość razem zmiksować i wyłożyć na pokruszonych herbatnikach.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i razem podgrzewać, cały czas mieszając, aby polewa się połączyła. Gotową polewą udekorować wielkanocny mazurek. Polewą zrobić 3 gałązki palmy, a z płatków migdałów zrobić bazie. Polewą obrysować także jajko i obsypać wiórkami kokosowymi.

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na 24 godziny.

Smacznego i Wesołych Świąt :)

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Gabrysiu ślicznie dziękuję Ci za ciepłe słowa :) Cieszę się, że z nami zostajesz i że jesteś zadowolona z moich przepisów :) Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę zdrowych, ciepłych i radosnych Świąt Wielkanocnych :)
Dorota [2012-04-05 17:37:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.