Przepisy Extra

Wieloskładnikowa sałatka z buraczków

Składniki:

Sałatka:
1 kg czerwonych buraków (waga po obraniu)
1 kg marchwi (waga po obraniu)
1 kg białej kapusty
1/2 kg cebuli
1/2 kg czerwonej papryki
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

Czerwone buraki i marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białą kapustę opłukać. Cebulę obrać z łusek i opłukać. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion i opłukać. Białą kapustę, cebulę i czerwoną paprykę razem poszatkować.

Do dużego garnka (miski lub wiaderka) przełożyć czerwone buraki, marchew, białą kapustę, cebulę i czerwoną paprykę. Następnie dodać składniki zalewy: wodę, olej, ocet, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę (surowe składniki) nakładać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 30 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml pysznej sałatki z buraczków.

Smacznego.

Dodane przez minia51 w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.