Przepisy Extra

Wilgotna babka z wodą gazowaną i jogurtem greckim

Wilgotna babka z wodą gazowaną i jogurtem greckim

Składniki:

Babka:
4 jajka
sól
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
½ szklanki wody gazowanej
5½ łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao do ciast
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mleczna
2,5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki wody (przegotowaną)
1 ½ łyżki masła
aromat waniliowy

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość.

Na koniec wsypać mąkę pszenną, dodać olej, wodę gazowaną, 5 łyżek jogurtu greckiego, proszek do pieczenia i razem zmiksować. 2/3 ciasta wylać do formy (u mnie silikonowa). Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast i ½ łyżki jogurt greckiego. Razem zmiksować i wylać do formy na jasne ciasto.

Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć na małą patelnię lub do rondelka. Dodać wodę, masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły.

Gotową polewą czekoladową polać babkę.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
14 odsłon dziennie
1 opinia | Wyraź opinię
4.0569343064 stars based on 137 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Upiekłam babkę, ciasto jasne jest super , ale kakaowe jakby niedopieczone, dziwna konsystencja . Dodałam zgodnie z przepisem 1 łyżeczkę kakao o pół łyżki jogurtu.
elizka [2020-04-10 11:07:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.