Przepisy Extra

Wiśniak

Wiśniak

Składniki:

Biszkopt:
1 szklanka mąki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
galaretka wiśniowa
budyń waniliowy bez cukru
50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
2 szklanki kompotu wiśniowego
2 jajka
pół szklanki cukru
1 1/2 kostki masła
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170 °C.

Połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z budyniem, a następnie z płynną galaretką, mieszając zagotować.

Z białek ubić sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i z żółtkami na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej (ale nie zimnej) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec wymieszać z wiśniami i pianą z białek.

Masę rozsmarować równą warstwą na cieście i polać polewą.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pawi ogon
Komentarze do przepisu:
ciasto SUPER ! nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne - w sma raz ! Polecam Wszystkim i dzięki za świetny przepis, pozdrawiam
becikfirma [2008-02-29 09:19:22]
Mam nadzieję, że lodówka tu pomoże, i że masa w niej stężeje - smacznego ;)
Dorota [2007-09-21 13:15:14]
zrobiłam to ciacho ale nie do końca... no cóż masa jest żadka nie wiem co mam zrobić.Ale wsadziłam ją do lodówki może to cosik pomoże... :-)
Olewka [2007-09-20 17:59:54]
a ja robie takie ciacho, tylko zamiast wisni daje brzoskwinie, a kompot zastepuje syropem z brzoskwini. Wychodzi swietne, tylko daje po dwie galaretki i dwa budynie. Znam ten przepis juz od dawna, dostalam go od kolezanki. Ale biszkopt robie z osmiu jaj- wychodzi lepszy.
xxx [2007-07-28 14:31:02]
ciasto ladnie sie prezentuje i jest dobre ale bez zadnych rewelacji. jak dla mnie troche za slodkie reszta rodziny tez tak stwierdzila
ania21 [2007-01-29 11:58:42]
dzięki za przepis! Ciasto pięknie prezentuje się na paterze i smacznie smakuję. Jest pyszne!!!
Aguśka [2006-09-01 17:07:33]
upjeklam jest pyszny !!! Dziękuje za przepis
asia [2006-07-26 17:19:22]
Możesz Asiu użyć mleka i wody zamiast kompotu. Ale możesz też kompot zastąpić sokiem wiśniowym (1 szklanka soku i 1 szklanka wody, wymieszać i podzleć na połowę). Życzę udanego wypieku i pozdrawiam ;)
Dorota [2006-07-21 11:30:22]
dorotko a jesli nie mam kompotu to czy moge uzyc mleka do budyniu a wode do galaretki ??? bardzo prosze o odp. dziekuje
asia [2006-07-21 11:17:02]
ciast0 jest niezbyt slodkie ale to taka jego natura ja uzywam jako pierwszej warstwy gotowych biszkoptow
agnes [2006-04-18 20:41:21]
dziekuje za przepis,ciasto jest super
wiola [2005-01-23 14:16:30]
Gosia nie narzekaj wpierw naucz się dobrze piec! biszkopt możesz upiec z własnego przepisu. Ciasto jest wyśmienite i piekę go paru lat czasami w ten sam sposób robię truskawki które zgniatam widelcem, odlewam sok / wykorzystuję go jak kompot w przypadku wiśni/ rozgniecione truskawki przesmażam z 2 łyżkami cukru. Pozostałe czynności jak w przypadku z wiśniami. "Salci" też się nie obawiam bo jajka przed użyciem zawsze sparzam wrtzątkiem.
Dana [2004-12-10 19:31:32]
Ciasto jest dość dobre,biszkopt jest mięciutki,a krem na cieście jest delikatny i troszkę kwaskowy.
rynia [2004-11-09 11:33:52]
Tego sie nie da zjesc.Biszkopt jest twardy,masa kwasna.Nie polecam
gosia [2004-09-26 22:32:50]
Ciasto jest dość dobre w smaku.Jest trochę kwaskowe.Wszystkim domownikom smakowało.Dzięki za przepis.Często korzystam z twojej strony bo jestem smakoszem ciast i często wypiekam ciasta, a twoja strona jest super, można w niej znaleś naprawdę smaczne przepisy.
rynia2 [2004-02-04 18:26:53]
nie podoba mi się masa z surowych jajek, a salcia??? muszę go udoskonalić - poza tym jest spoko
Krystyna [2004-01-03 19:27:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.