Przepisy Extra

Wiśniowy placek z kokosem

Wiśniowy placek z kokosem

Składniki:

Ciasto:
kostka masła
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
70 dag wydrylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej
Beza:
7 białek
1 szklanka cukru
18 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną prostokątną brytfankę o wymiarach 25 na 36 cm, a na nie masę wiśniową (wiśnie wymieszać z maką). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 160-180 °C. i piec 20 minut.

Z białek i cukru ubić pianę i dodać 15 dag kokosu. Wymieszać. Całość wylać na podpieczone ciasto i posypać resztą kokosu. Wstawić jeszcze do piekarnika i piec około 20 minut.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
16 opinii | Wyraź opinię
4.381338742 stars based on 986 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
Dorota [2014-07-08 23:10:33]
Cieszę się, że ciasto Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-21 18:28:42]
Ciasto bardzo dobre i szybkie w wykonaniu polecam
gabriela [2010-06-20 13:29:42]
Rewelacyjne ciasto, gorąco polecam, robiłam je kilkanaście razy i zawsze wychodzi pyszne. pozdrawiam
Magda [2009-10-30 12:21:02]
Pyszny, kruchy, przesmaczny, polecam
Małgorzata [2009-05-20 20:07:12]
Hmm... byś może to ciasto należy podpiekać nieco dłużej (ale to zależy od piekarnika - a jak wiadomo piekarniki są różne). Będę trzymać kciuki za kolejny wypiek - powodzenia ;)
Dorota [2007-11-05 12:41:52]
Ciasto wyglada apetycznie i takie pewnie jest, ale... Sadze, ze 20 minut na podpieczenie ciasta to za malo - trzymalam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a i tak spod sie kleil :(. Moze wydluzyc czas podpiekania do 30 min. ? Pozdrawiam
Ula [2007-11-04 01:25:53]
Należy pamiętać żeby wiśnie przed wyłożeniem na ciasto obsypać mąką pszenną, wtedy nie zapadną nam się w cieście. Być może na początku pieczenia była ustawiona zbyt wysoka temperatura piekarnika, ciasto szybko urosło, a później temperaturę zmniejszono i ciasto drastycznie opadło. Ciasto przed krojeniem należy zostawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby ostygło. Ciasto krojone na ciepło właśnie może się rozchodzić.
Dorota [2007-07-24 18:04:21]
Ciasto byłoby pyszne, w piekarniku wyrosło ponad blachę, ale potem drastycznie upadło, a wiśnie opadły na sam dół, w efekcie ciastko wyszło niemiłosiernie rozwalające się i ani trochę nie przypominającego tego na zdjęciu... Ktoś ma pomysł dlaczego?
Anit [2007-07-03 16:31:31]
Ciasto smaczne i bardzo ładnie wygląda.Polecam!
anaa [2006-07-25 10:48:46]
Ciasto rewelacyjne, bardzo proste i smaczne.
Karolina4552 [2006-06-25 10:49:38]
przepis super- prosty ładny i przepyszny
pipi [2006-01-20 16:08:09]
Oczywście wiśnie można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami.
Dorota [2005-08-10 18:49:46]
dorotko twoje przepisy są rewelacyjne ale czy mogłabyś na przyszłość miarki podawać w np.szklankach a nie dkg.bo mam z tym problem.dzięki za przepisy pozdrawiam.
monia [2004-11-30 19:40:01]
ciasto jast rewrlacja ale o tej porze roku nie ma wiśni.czy można je dorotko zrobić z mrożonymi truskawkami i jak?prosze o pomoc???
monika [2004-11-30 19:36:57]
CIASTO PRAWDZIWA REWELACJA PRZEPYSZNE MOZNA ZROBIC TAKZE Z SLIWECZKAMI TEZ JEST DOBRE POZDRAWIAM
ELA [2004-09-02 12:03:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.