smaczny.pl przepisy kulinarne

Wołowina w ekstra grzybowym sosie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Dania główne
Wołowina w ekstra grzybowym sosie

Składniki:

1 kg wołowego mięsa
2 łyżki smalcu
wędzona papryka w proszku
pieprz
1 litr wody
10 ziarenek czarnego pieprzu
6 ziarnek ziela angielskiego
4 gałązki zielonej pietruszki
1 gałązka lubczyku
40 dag pieczarek
25 dag cebuli
2 łyżki smalcu
25 dag grzybów leśnych
2 ½ łyżki mąki pszennej
½ pęczka zielonej pietruszki
4 ząbki czosnku
tymianek

Sposób wykonania:

Wołowinę zalać zimną wodą i zostawić w niej na około 30 minut, następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do rondla przełożyć smalec, rozgrzać, a następnie obsmażyć na nim z każdej strony wołowinę. Posypać szczyptą wędzonej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Wołowinę kilka razy obrócić w rondlu, a następnie zalać wodą. Dodać ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy oraz opłukane i osuszone gałązki zielonej pietruszki i lubczyku. Rondel przykryć pokrywką i położyć na średnim ogniu. Wołowinę dusić przez około 100 minut.

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Grzybki leśne oczyścić, opłukać i pokroić. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, wymieszać i razem smażyć. Na koniec wyciągnąć z rondla wołowinę.

Następnie do wołowiny przełożyć pieczarki i cebulę z grzybami. Razem wymieszać i dusić dalej jeszcze razem przez około 20 minut.

W około 1/3 szklanki wody rozmieszać dokładnie mąkę pszenną, wlać do rondla, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i rozgnieść widelcem, aż puści sok. Pęczek zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.

Na koniec do grzybowego sosu przełożyć czosnek i zieloną pietruszkę. Dodać szczyptę tymianku i rozgniecionego w placach majeranku. Następnie przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem (jak oczywiście będzie jeszcze potrzeba).

Wołowinę pokroić w plastry, układać na talerzu obok np. kaszy, ziemniaków, grubego makaronu i polać pysznym, aromatycznym sosem (a wychodzi go dużo).

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.