smaczny.pl przepisy kulinarne

Wołowina z pieczarkami i porem w sosie

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.625 stars based on 8 reviews Dania główne

Nie macie pomysłu na wołowinkę??

To już macie! Przedstawiam Wam prosty i łatwy sposób na soczyste mięso wołowe w towarzystwie pieczarek i pora :)

Proste składniki, szybkie wykonanie, i tylko na duszenie mięsa trzeba trochę poczekać, aby było miękkie...

Pieczarki i por wnoszą dużo dobrego do całego dania, które można serwować z kaszą, ryżem, kluskami, ziemniakami, makaronem... możliwości jest wiele ;) Do tego oczywiście dodajemy ulubiony dodatek: kiszone ogórki, buraczki, a nawet... mizeria do tej wołowinki pasuje świetnie! Czytaj więcej

Do wołowiny dodajemy też aromatyczny i zdrowy czosnek. Jego ilość możemy oczywiście zmniejszać lub zwiększać... ;) W sezonie jesiennym i zimowym polecam jednak zwiększyć jego ilość. I pamiętajmy, że sosu z czosnkiem już nie gotujemy, a to wszystko po to, aby zachował on jak najwięcej swoich dobrych właściwości.

Taka wołowinka w sosie z pieczarkami i porem to świetny pomysł na niedzielny obiad, a szczególnie wtedy, gdy za oknem mróz i śnieg!

Smacznego :)

Składniki:

60 dag mięsa wołowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
pieprz
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
50 dag pieczarek
10 dag pora
ok. 3 łyżki mąki pszennej
3 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry lub w słupki. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzem oraz solą. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, przełożyć wołowinę i zrumienić z każdej strony. Dodać listek laurowy i całość zalać wodą (około 800 ml). Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 minut.

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Por opłukać i również pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej (pozostałą łyżkę), przełożyć pieczarki i por. Oprószyć szczyptą pieprzu i soli, wymieszać i smażyć, aż woda z patelni odparuje i całość ładnie się zrumieni. Następnie przełożyć do rondla z mięsem, wymieszać i zagotować (całość powinna być przykryta wodą, a gdy jej będzie mało to należy uzupełnić).

Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w małej ilości zimnej wody i wlać do rondla. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Na koniec czosnek przełożyć do rondla, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i całość razem wymieszać.

Podawać na gorąco z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub ryżem. Z dodatkiem brokuła, kalafiora, buraczków, kiszonych ogórków lub ulubionej surówki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
-