Przepisy Extra

Wspaniałe roladki

Roladki, to ciekawy pomysł na nietypowe wykonanie słodkiego ciasta o łagodnym posmaku słodko-kwaśnym, truskawek i cytryny.

Podstawę ciasta, czyli spód stanowi tradycyjne i proste ciasto biszkoptowe, na które wykłada się przepyszną masę budyniową. Na tej masie ustawia się roladki wykonane wcześniej z ciasta biszkoptowego posmarowanego słodkim i aromatycznym dżemem truskawkowym. Całość zalewa się orzeźwiającą cytrynową galaretką, odstawia do lodówki i... gotowe!

Ciasto ładnie się prezentuje na talerzyku, tak ciekawie i tajemniczo. Można powiedzieć nawet, że przykuwa spojrzenie, bo każdy jest zainteresowany i zastanawia się: co to za roladka i z czego ona jest? :) Czytaj więcej

A jak smak ciasta?? Można określić go jednym słowem: fantastyczny! :)

Ciasto jest idealne do niedzielnej i urodzinowej kawusi - mniam!

Zachęcamy do wykonania tego przepisu na ciasto biszkoptowo-galaretkowe z dżemem truskawkowym z lekką cytrynową nutą...

Smacznego :)

Składniki:

Biszkoptowe roladki:
6 jajek
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
½ litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
25 dag margaryny Palma
½ szklanki cukru
Ponadto:
dżem truskawkowy
2 galaretki cytrynowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyjąć i ściąć 1/3 ciasta. Następnie górną cześć tego ściętego ciasta posmarować dżemem truskawkowym i zwinąć w roladę (po krótszym boku). Ostudzić. Pozostałe 2/3 biszkoptu włożyć do formy.

Około ¾ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wsypać galaretkę cytrynową w proszku. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Powstałą masę wyłożyć na biszkopt. Zwiniętą wcześniej roladę pokroić na plasterki i ułożyć je na masie.

2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 ½ szklance gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretką zalać masę z roladkami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez ulinek 77 w dniu
23 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Robiłam w weekend..ciasto przepyszne wszystkim smakowało:)))))
Agness [2010-10-13 09:25:11]
Ten przepis jest najlepszy z całyj tej strony, po prostu bajeczny!
Grażyna [2010-05-22 10:00:47]
Piekłam sama na święta. Mam 15 lat i jak na moje amatorskie pieczenie udał się. ;) Jest znakomity! Krem smakuje jak od karpatki. Miałam mały problem z dzieleniem ciasta, ale i na toznalazłam sposób. Dziękuję za przepis i polecam innym. :) :*
Lilianna [2010-04-17 19:02:49]
super przepis, wszyscy buli zachwyceni smakiem i wyglądem!!
aga [2010-01-15 16:00:09]
Nie, galaretka może być dowolna. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-20 12:40:09]
czy ta galaretka to koniecznie musi być cytrynowa?
Marta [2009-06-09 18:04:55]
Ciasto pyszne,wszystko wyszło idealnie,masa również.Na pewno zrobie je nie raz
aga30 [2009-04-15 16:51:46]
Ciasto jest przepyszne. Za każdym razem mi wychodzi a cała rodzina się nim zajada :) Świetny przepis
asie3enka [2009-02-05 19:08:51]
Swietny przepis:) :P
Pauladst [2008-11-24 23:49:30]
sama ten przepis pisałam i nie będzie za dużo 3 i 1/2 szklanki na dwie galaretki kapujesz
ulinek 77 [2008-03-09 14:45:04]
to nowy rodzaj kremu który mi bardzo posmakował ciasto bardzo dobre choć takie jak na zdjęciu to mi nie wyszło
Syśka [2008-02-11 12:28:44]
Ciasto bardzo samaczne, ale moim zdaniem z dżemem porzeczkowym jest lepsze, bo nie tak bardzo słodkie
KIka [2007-12-10 16:47:44]
Ja robiłam zgodnie z przepisem i dodałam margarynę Palmę (nam smakowało), ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do kremu masło. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-07 17:05:11]
CZY TO CIASTO WYJDZIE DOBRE Z MARGARYNĄ , ZAWSZE DO KERMU DODAJĘ MASŁO.
JOLA [2007-11-07 17:00:25]
robiłam to ciasto wczoraj, dla mnie pyszne !!! polecam ;-)
beti [2007-09-16 14:48:22]
To ciasto jest bardzo pyszne ,dziękuje za dobry przepis.
ańdzia [2007-08-02 20:17:35]
Proszę się nie bać, masa nie wyjdzie za rzadka lecz w sam raz. Osobiście sprawdzałam - robiłam to ciasto dwa razy, i za każdym razem wyszło świetne. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-31 20:46:16]
Chciałabym wypróbować ten przepis,ale mam pytanie :czy dwa budynie na 1 kosktę margaryny to nie za duzo, czy masa nie wyjdzie za rzadka?
kucharka [2007-07-31 10:12:54]
Dziękuję za wysmienity przepis
Natalia [2007-07-20 16:01:32]
Cieszę się, że mogłam pomóc i życzę udanego wypieku. Pozdrawiam :)
Dorota [2007-06-26 17:34:32]
Dziękuję za bardzo szybkie wyjasnienie. Na weekend postarm się wypróbować przepis. Pani propozycje na ciasta zawsze się udają.
Iwona [2007-06-24 17:41:46]
Tak, jeżeli chodzi o masę budyniową to tej 1 galaretki cytrynowej nie rozpuszcza się - tylko dodaje sypką do gorącego budyniu. Natomiast te 2 pozostałe galaretki należy rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu (według opakowania to te 2 galaretki musiałbym rozpuścić w 1 litrze wody, a ja je rozpuszczam w 700 ml). Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-24 13:33:30]
Mam rozumieć, że galaterki się nie rozpuszcza gdy chodzi o masę budyniową? Natomiast te proporcje 3 i 1/2 szkl. na 2 galaretki to oby nie za dużo. Nie będzie przypadkiem zbyt wodnista?
iwona [2007-06-23 18:39:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.