Przepisy Extra

Wyjątkowo kruche chrusty

Wyjątkowo kruche chrusty

Składniki:

Ciasto na chrupiący chrust:
ok. 2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki jaglanej
3 łyżeczki cukru migdałowego (1 opakowanie)
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka octu 10%
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (np. 4 kostki smalcu)
cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną i jaglaną przesiać na stół. Dodać cukier migdałowy, całe jajka, żółtka, śmietanę i ocet. Całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść rękami gładkie ciasto (gdy będzie się kleiło dodać jeszcze mąki pszennej).

Gotowe ciasto podzielić na partie, każdy kawałek ciasta podsypać mąką pszenną i bardzo cienko rozwałkować (na około 2 mm) i wykrawać prostokątny z nacięciem w środku, a następnie przełożyć jeden koniec chruścika.

Do garnka przełożyć kostki smalcu i rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wkładać po kilka sztuk chruścików i smażyć na jasnozłoty kolor z dwóch stron. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wyszły mi 4 pełne talerze do drugiego dania ;))

Przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków i smacznego!

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Faworki
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.