Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie dodać olej, wodę i delikatnie zmiksować ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Wiśnie odsączyć. Do soku z wiśni dolać wody, aby w sumie było 750 ml płynu. Trochę płynu odlać i rozpuścić w nim galaretki wiśniowe. Pozostały płyn zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane galaretki. Razem wymieszać i chwilę pogotować na małym ogniu. Następnie dodać wiśnie, ponownie wymieszać i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w około 1/3 szklance gorącej wody.
Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć rumem. Na biszkopt wyłożyć połowę masy wiśniowej, połowę masy śmietankowej, drugą część biszkoptu (nasączyć go rumem), pozostałą masę wiśniową, a pozostałą masą śmietankową udekorować tort. Wierzch tortu posypać czekoladową posypką lub startą na tarce czekoladą. Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.