Przepisy Extra

Wyśmienity tort wiśniowy z bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa wiśniowa:
1 litrowy słoik wypestkowanych wiśni
3 galaretki wiśniowe
Masa śmietankowa:
700 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
½ opakowania cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
rum do nasączenia biszkoptu
czekoladowa posypka lub czekolada

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie dodać olej, wodę i delikatnie zmiksować ciasto. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Wiśnie odsączyć. Do soku z wiśni dolać wody, aby w sumie było 750 ml płynu. Trochę płynu odlać i rozpuścić w nim galaretki wiśniowe. Pozostały płyn zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane galaretki. Razem wymieszać i chwilę pogotować na małym ogniu. Następnie dodać wiśnie, ponownie wymieszać i ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w około 1/3 szklance gorącej wody.

Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć rumem. Na biszkopt wyłożyć połowę masy wiśniowej, połowę masy śmietankowej, drugą część biszkoptu (nasączyć go rumem), pozostałą masę wiśniową, a pozostałą masą śmietankową udekorować tort. Wierzch tortu posypać czekoladową posypką lub startą na tarce czekoladą. Gotowy tort włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
13 opinii | Wyraź opinię
4.224242424 stars based on 33 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Tak, można tutaj użyć wiśni mrożonych i je obgotować w słodkim syropie - powodzenia :) A wisienki z nalewki też super pomysł!
Dorota [2013-12-27 19:39:31]
Dziękuję i gratuluję! :)
Dorota [2013-03-17 21:39:43]
Proszę bardzo :) Jeśli będzie Pani widzieć, że coś z tą masą jest nie tak, to lepiej jej nie wykładać na tort, bo szkoda ciasta..., można ewentualnie w jej miejsce dać coś innego np. samą galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż podana jest na opakowaniu lub wyłożyć gęsty dżem. Będę trzymać kciuki, aby tort się udał, powodzenia :)
Dorota [2013-01-09 18:17:31]
Potrzebujemy 1 duży słoik wiśni w syropie lub po prostu kompot z wiśni (ale dobrze żeby tych wiśni było dużo). Wiśnie należy dobrze osączyć z soku i zmierzyć ilość soku. Potrzebujemy 750 ml płynu, i tak, jeśli soku będzie mało to należy dodać wody. Potem 500 ml soku należy zagotować, a w pozostałym rozmieszać galaretki i wlać do gotującego się soku. Razem wymieszać i chwilę pogotować na małym ogniu. Następnie dodać wiśnie, ponownie wymieszać i ostudzić. Myślę, że można też zrobić tę masę w inny sposób: zagotować cały sok (750 ml), do gorącego wsypać galaretki wiśniowe i dokładnie rozmieszać, na koniec przełożyć wiśnie, całość pozostawić do ostudzenia i stężenia. Na biszkopt wykładamy już mocno stężałą masę, taką aby wyłożona „już się nie przemieściła”. Jeszcze taka wskazówka: galaretka musi być dokładnie rozmieszana (nic nie może w niej pływać), bo w przeciwnym razie się nie zsiądzie. Potem gotowe ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na 24 godziny. Trzymam kciuki za kolejny wypiek, mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-06 21:23:47]
Cieszę się, że torcik się udał i smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-01 21:00:53]
Tort jest pyszny, dosyć łatwy w wykonaniu i pięknie wygląda podczas krojenia . Fantastyczny przepis! Dziękuję !
Bogusia [2011-12-03 17:32:11]
Bardzo się cieszę, że tort się udał. Goście zachwyceni, no to super, czyli przyjęcie było udane. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-08 21:16:42]
Dobrze, to ja trzymam kciuki za udany tort, powodzenia :)
Dorota [2011-04-06 08:59:17]
To jest po prostu taki przepis na masę galaretkową - przygotowuje się ją podobnie jak budyń. Aby ciasto się udało, może lepiej zrobić tę masę zgodnie z przepisem, a jak Pani coś zmieni to proszę podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam imienniczkę :D
Dorota [2011-04-04 09:41:55]
..pyszny tort..
megi [2011-01-30 17:11:42]
..pyszny tort..
megi [2011-01-30 17:11:42]
I właśnie post Haliny na naszym forum (gdzie najpierw przepis został podany) był inspiracją do wykonania tego tortu (dlatego też Ona figuruje jako autorka).
Dorota [2010-12-30 15:44:48]
Jak w przepisie Haliny z 3 grudnia 2006 roku.
ala [2010-12-29 23:27:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.