Przepisy Extra

Zakwas na żur

Zakwas na żur to prosta sprawa :) Jest on bardo łatwy do przygotowania i nie do zastąpienia, bo wiadomo przygotowany w domu zakwas jest najlepszy.

Domowy i aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku.

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej razowej (ok. 12 dag)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka kolendry
szczypta majeranku
1 litr wody (przegotowanej zimnej)

Sposób wykonania:

Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypać mąkę żytnią razową. Dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, kolendry oraz szczyptę majeranku. Na koniec wlewać przegotowaną wodę (zimną ewentualnie letnią) i mieszać drewnianą łyżką, aby mąka się rozmieszała i nie było grudek.

Naczynie nakryć gazą lub bawełnianą ściereczką, owiązać grubą nitką lub sznurkiem (nie zamykać szczelnie) i zostawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). Raz dziennie zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką.

Po tym czasie, jeśli zaczyna charakterystycznie pachnieć kwasem, to znaczy, że nasz zakwas na żur jest już gotowy. Przed dodaniem do zupy najlepiej wyjąć przyprawy i zakwas dokładnie wymieszać. Jeśli nie zużyjemy na raz całego zakwasu, to można go przelać do czystego słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce (przez około miesiąc). Jeśli będziemy robić kolejny zakwas to 2-3 łyżki tego poprzedniego (głównie mąki) można dodać do nowego zakwasu.

Taki zakwas to prosta sprawa :) można go przygotować w domu kiedy tylko chcemy (nawet z połowy porcji). Jest on bardo łatwy do przygotowania i nie do zastąpienia, bo wiadomo przygotowany w domu zakwas jest najlepszy.

Domowy i aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku.

Powodzenia :)

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.252459016 stars based on 61 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.