Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc to już ostatni dzwonek na domowy zakwas z czerwonych buraków ;)
Tylko domowy zakwas z buraków stoi na straży smaku prawdziwego, wigilijnego barszczu... Dodaje się go na sam koniec do gorącego barszczu i już się dalej nie gotuje.
Oczywiście, zawsze można pójść na skróty i kupić gotowy zakwas lub ugotować barszcz zaprawiony octem, bądź cytryną, ale nic nie zastąpi prawdziwych kiszonych buraków...
Zakwas z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, tak jak każda kiszonka wykonana w domu w tradycyjny sposób. Czytaj więcej
Jest bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem! Wspaniale oczyszcza i wzmacnia krew. Polecany jest przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Zalecany jest po leczeniu antybiotykami.
Dodaje siły i energii, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. Świetnie odkwasza organizm i poprawia jego odporność.
Dlatego warto o nim pamiętać przez cały rok :)
Do garnka wlać wodę, dodać sól himalajską i cukier trzcinowy. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Do buraczków dodać szczyptę mielonego kminku i razem wymieszać. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Duży słój (około 1,5 litra) umyć i wyparzyć. Przełożyć do niego czerwone buraki z czosnkiem. Dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Zalać ostudzoną wodą i wlać wodę z kiszonych ogórków. Całość ubić ręką w słoiku.
Słoik zakryć zakręcić i odłożyć na około 4-5 dni w ciepłe miejsce. Następnie gotowy zakwas buraczany przecedzić i przelać do wyparzonych małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce do około 14 dni.
Zakwas wychodzi aromatyczny i jest bardzo zdrowy. Nadaje się do bezpośrednio picia jak również do wigilijnego barszczu. Do barszczu dodaje się go już na sam koniec gotowania.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.