smaczny.pl przepisy kulinarne

Zakwas z czerwonych buraków i innych warzyw

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4 stars based on 5 reviews Inne rodzaje

Nasz wigilijny czerwony barszcz będzie smaczny i będzie miał piękny kolor, jeśli zrobimy go na naturalnym buraczanym zakwasie :)

Buraczany zakwas dodajemy do czerwonego barszczu już na sam koniec gotowania. Potem nasz barszczyk przyprawiamy do smaku tylko solą, pieprzem ewentualnie jeszcze cukrem lub sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem mocno go podgrzewamy (ale nie doprowadzając do zagotowania - a wszystko po to, aby nie stracił koloru)... i podajemy z uszkami - pycha! Czytaj więcej

Czerwony barszczyk można podawać także z krokietami, pasztecikami, do sałatek - ojjj... do takiego dania też nie trzeba nikogo namawiać ;)

Smacznego :)

Zakwas z czerwonych buraków i innych warzyw

Składniki:

1 kg czerwonych buraków (waga po obraniu)
25 dag marchwi (waga po obraniu)
15 dag pietruszki (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
5 dag cebuli
6 ząbków czosnku
2 litry wody
1 łyżka soli (niejodowanej)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka nasion kopru
1 piętka chleba żytniego

Sposób wykonania:

Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (przy obieraniu i krojeniu buraków warto mieć założone jednorazowe rękawiczki, bo buraki barwią). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek i pokroić w plasterki.

Wodę zagotować, dodać do niej sól, cukier, dokładnie rozmieszać i ostudzić.

W naczyniu kamionkowym układać warstwami przygotowane warzywa: czerwone buraki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, nasiona kopru, i pozostałe warzywa w takiej samej kolejności, czyli czerwone buraki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Na górę położyć piętkę chleba żytniego i całość zalać ostudzoną wodą. Przykryć talerzykiem, obciążyć np. dużym słoikiem napełnionym wodą. Nakryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni.

Gotowy zakwas przecedzić do czystych i wyparzonych słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. A warzywa można użyć do surówki, zupy lub zapiekanki.

Buraczany zakwas dodaje się do wigilijnego barszczu na sam koniec gotowania.

Ten zdrowy, pełny witamin i minerałów zakwas z braków i innych warzyw można pić na zimno. Buraczany zakwas oczyszcza i wzmacnia krew, zapobiega zakrzepom krwi, wspomaga pracę wątroby i nerek oraz świetnie odkwasza organizm. Jest polecany przy przeziębieniu, anemii oraz ogólnym osłabieniu. Profilaktycznie zaleca się pić zakwas z buraków dwa razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem. Buraczany zakwas powinien zatem gościć w naszych domach częściej niż tylko raz w roku ;)

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.