Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i cukinią

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i cukinią

Składniki:

40 dag makaronu (np. kokardki)
sól
50 dag boczku wędzonego
15 dag cebuli
3 ząbki czosnku
70 dag cukinii (średnia)
Biały sos z ziołami:
1 ½ szklanki mleka
2 jajka
1 pęczek natki zielonej pietruszki
zioła prowansalskie
lubczyk
majeranek
czubryca czerwona
papryka chili
słodka papryka w proszku
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Makaron kokardki ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.

Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć na dużą patelnię i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, razem wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię do boczku i cebuli, razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minutki.

Cukinię opłukać i pokroić, najpierw wzdłuż na 4 części, a następnie każdą część cukinii w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odłożyć na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.

Do dużego żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, cukinię, całą zawartość patelni i razem wymieszać.

Pęczek zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Do miski wlać mleko, dodać jajka, natkę zielonej pietruszki, szczyptę ziół prowansalskich, lubczyku, majeranku, czubrycy czerwonej, papryki chili, słodkiej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Całość dokładnie razem wymieszać i zalać zapiekankę.

Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Podane składniki wystarczą na około 7-8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.