Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z brokułem i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z brokułem i boczkiem

Składniki:

50 dag makaronu (np. świderki)
50 dag brokuła (1 sztuka)
15 dag boczku wędzonego
15 dag kiełbasy (jakieś dobrej, u mnie góralska podsuszana)
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
Sos śmietankowy:
ok. 500 ml wody
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek śmietany 18%
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
gałka muszkatołowa
oregano
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
sól
pieprz czarny (świeżo mielony)
15 dag żółtego sera
Dodatkowo:
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju i gdy się zagotuje, gotować 5 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Brokuła opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, a gdy się zagotuje gotować pod przykryciem 5 minut i odcedzić.

Wędzony boczek i kiełbasę (można obrać z osłonki) pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć olej i rozgrzać. Następnie przełożyć boczek wędzony, kiełbasę i razem lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i dalej smażyć, aż cebula się zeszkli. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać, minutkę podsmażyć i zdjąć z ognia.

¾ wody wlać do rondelka i zagotować. Do pozostałej wody dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać śmietanę, ponownie rozmieszać i wlać do gotującej się wody, cały czas mieszając, aż sos się zagotuje i trochę zgęstnieje. Na koniec dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, oregano, natki zielonej pietruszki, majeranku, soli i czarnego pieprzu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do letniego sosu i razem wymieszać.

Duże żaroodporne naczynie posmarować olejem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, brokułów, smażonego boczku, sosu z serem, a następnie w takiej samej kolejności układać pozostałe składniki, czyli makaron, brokuły, boczek i sos.

Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 160 °C.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Prosta w przygotowaniu, bardzo dobra i sycąca. Robi za dwa dania, i fajne kolorowe to danie z piekarnika jest, nawet dzieciaki się zajadają :)
Lucy [2024-06-05 13:27:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.