smaczny.pl przepisy kulinarne

Zapiekanka makaronowo-szpinakowa z wędzonym boczkiem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.4375 stars based on 16 reviews Dania główne
Zapiekanka makaronowo-szpinakowa z wędzonym boczkiem

Składniki:

50 dag makaronu (np. świderki)
20 dag cebuli
1 łyżka oleju
4 ząbki czosnku
45 dag szpinaku (mrożony, 1 opakowanie)
ostra papryka w proszku
pieprz cytrynowy
lubczyk (suszony)
natka zielonej pietruszki (suszona)
35 dag wędzonego boczku
33 dag śmietany 12% (1 duży kubek)
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Makaron świderki wrzucić do wrzącej osolonej wody, wymieszać i od momentu zagotowania gotować 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Na koniec przełożyć szpinak, dodać szczyptę soli, razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec przełożyć podgotowany makaron i razem wymieszać. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, pieprzu cytrynowego, rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej kilkoma kroplami oleju.

Wędzony boczek opłukać, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zrumienić i zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Całość razem wymieszać i wyłożyć na makaron ze szpinakiem.

Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piernika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Gorącą zapiekankę posypać szczypiorkiem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.