Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z karczkiem i pieczarkami

Składniki:

50 dag makaronu świderki
30 dag karczku
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżki mąki pszennej
25 dag cebuli
4 łyżki oleju
25 dag czerwonej papryki
50 dag pieczarek
4 ząbki czosnku
majeranek
tymianek
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Karczek pokroić w kostkę, obsypać solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką w proszku i zrumienić na 2 łyżach oleju. Następnie podlać wodą (ok. 1 ½ szklanki) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut (można tutaj użyć karczku z grilla, który nam został np. z poprzedniego grillowania – wtedy nada on zapiekance fajnego smaku). Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę pszenną, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się karczku, zagotować i zdjąć z ognia.

Na patelni rozgrzać olej (4 łyżki) i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek. Dodać szczyptę soli, pieprzu, majeranku i tymianku. Wymieszać i razem smażyć.

Dno dużego rondla wysmarować tłuszczem (masło, olej). Przełożyć do niego makaron, karczek w sosie i całą zawartość patelni, czyli cebulę, paprykę i pieczarki. Całość razem wymieszać, położyć listki laurowe i przykryć pokrywką.

Zapiekać razem przez około 30 minut na średnim ogniu.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1111111108 stars based on 9 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.