Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowo-mięsna z pomidorami

Składniki:

Zapiekanka:
50 dag makaronu (np. świderki)
60 dag pomidorów
20 dag żółtego sera
50 dag mielonego mięsa
3 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kminek
kolorowy pieprz
sól
15 dag pora
natka zielonej pietruszki
Dodatkowo:
bazylia
3 łyżki oleju
rzeżucha

Sposób wykonania:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (z 1 łyżką oleju) i odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Przełożyć mielone mięso i podzielić łyżką na kawałki. Następnie dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki, kminku, kolorowego pieprzu i soli. Razem wymieszać i podsmażyć mięso. Por opłukać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i razem podsmażyć.

Do dużego garnka przełożyć makaron, całą zawartość patelni i ¾ startego żółtego sera. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki i razem wymieszać.

Duże żaroodporne naczynie wysmarować olejem (2 łyżkami), przełożyć do niego połowę masy makaronowo-mięsnej, rozłożyć plasterki pomidorów, posypać szczyptą bazylii, następnie wyłożyć pozostałą masę makaronowo-mięsną, na niej ułożyć pozostałe plasterki pomidorów i posypać szczyptą bazylii.

Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec gotową zapiekankę posypać pozostałym żółtym serem, przykryć pokrywką i włożyć na 1 minutkę do piekarnika. Przed podaniem na stół wierzch zapiekanki posypać rzeżuchą.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.